Hlavní navigace

Efektivní řízení záplavy podnikových dat

27. 9. 2021

Sdílet

 Autor: WD
Western Digital OpenFlex-Ultrastar SN840

V posledních letech vyvolaly nové technologie jako 5G, internet věcí (IoT) a umělá inteligence (AI) v mnoha průmyslových odvětvích značný rozruch. Je to do značné míry proto, že mají potenciál dramaticky změnit způsob ukládání a používání informací nebo dat, což zvyšuje transparentnost a bezpečnost, a zároveň zvyšuje produktivitu a přehled. Tyto technologie však mají také potenciál generovat extrémní objemy dat, což bude vyžadovat přizpůsobení ukládacích systémů, s důrazem na nízkou latenci a vysokou kapacitu.

Předvídat budoucnost není snadné, nicméně lze docela bezpečně předpovědět, že množství produkovaných dat bude v nadcházejícím desetiletí exponenciálně růst. Organizace IDC nedávno predikovala, že letos bude na světě vytvořeno, zachyceno, zkopírováno a využito více než 59 zetabajtů (ZB) dat. Jak si mohou společnosti ve všech průmyslových odvětvích v této aktuálně probíhající explozi dat připravit a optimalizovat své ukládací systémy?

Exploze dat napříč odvětvími

Organizace napříč různými průmyslovými odvětvími mají nyní k dispozici obrovská množství hrubých dat vyžadujících výkonné a sofistikované analytické nástroje, jenž jim umožní získat informace, které mohou zlepšit provozní výkonnost a vytvořit nové tržní příležitosti. Podniky, které dokážou tyto možnosti efektivně využít, budou schopny vytvářet významnou hodnotu a odlišit se od konkurence, zatímco ostatní budou stále více znevýhodněny.

Finanční sektor je jednou z vertikál, která je neustále zaplavována obrovským množstvím dat, od bankovních transakcí po analytické projekty a ceny akcií. Dalším odvětvím je výroba, kde je automatizace aplikována na IoT, analytiku a výrobní linky, zvyšuje výstupní kapacitu výrobních systémů a posouvá objemy ze stovek jednotek na tisíce nebo dokonce miliony jednotek za hodinu.

Protože se podniky ve všech odvětvích potýkají s neustálým růstem dat, musejí přehodnotit, jak data zachycují, uchovávají, zpřístupňují a transformují. Ať už jde o vysoce výkonné, velmi rozsáhlé (hyperscale) systémy umělé inteligence s nepřetržitým provozem, nebo jen osobní herní aplikace, mnoho starších ukládacích systémů zaznamenává snížení výkonu, zvýšení latence a zhoršení kvality služby, když čelí některým novým výzvám rychlých dat.


Autor: WD

Davide Villa, ředitel obchodního rozvoje EMEAI, Western Digital

Řešení NVMe pro velká data

Pro vyřešení tohoto problému se mnoho firem obrací na Non-Volatile Memory Express (NVMe),

jediný protokol, který vyniká svými přednostmi pro vysoce náročné a výpočetně intenzivní podnikové, cloudové a okrajové datové ekosystémy. NVMe nabízí celou řadu inovativních funkcí, které mají velký dopad na podniky a jejich možnosti, co s daty dělat. Jsou to například:

1. Vyšší výkon 

První disky SSD založené na technologii flash využívaly starší fyzická rozhraní SATA/SAS, protokoly a rozměrové formáty, ale žádné z příslušných rozhraní a protokolů nebylo navrženo pro vysokorychlostní paměťová média. PCI Express (PCIe) bylo dalším logickým rozhraním ukládacích zařízení, ale první disky SSD PCIe využívaly proprietární firmware, což přinášelo další komplikace pro škálování systému. Výsledkem těchto výzev byl nástup specifikace rozhraní NVMe, které nabízí výrazně vyšší výkon a nižší latence než starší protokoly SAS a SATA.

2. Snadné zavádění

Ukládací systémy NVMe mohou být implementovány bez specializované síťové infrastruktury – stačí tradiční připojení Ethernet nebo Fibre Channel. To je důležité, protože to znamená, že v aplikaci není nutné provést žádné změny.

3. Přínosy pro hospodářské výsledky firem

Konvenční protokoly potřebují mnoho cyklů CPU, aby zpřístupnily data aplikacím, a tyto zbytečné výpočetní cykly stojí podniky reálné peníze. Rozpočty na infrastrukturu IT nerostou stejným tempem jako objemy dat a podniky jsou pod obrovským tlakem, aby maximalizovaly návratnost infrastruktury – jak ukládací, tak výpočetní. Protože NVMe dokáže zvládat enormní pracovní zatížení aplikací s menší infrastrukturní stopou, mohou organizace snížit celkové náklady na vlastnictví a urychlit obchodní růst firmy.


Autor: WD

Ultrastar NVMe

Jsme však teprve na počátku datové revoluce. Nová řešení plynoucí z IoT, strojového učení a nových aplikací transformují hodnotu dat. Organizace musejí přehodnotit svá ukládací řešení, aby mohly tyto nové technologie efektivně využívat. NVMe nabízí podnikové funkce, které dříve neexistovaly, a otevírá tak firmám nové paradigma pro navrhování a budování jejich aplikací – s vyšším výkonem, nižší latencí a za zlomek nákladů. Zavedení NVMe bude životně důležitým krokem pro každou organizaci, která se chce připravit na revoluci velkých dat v této dekádě a dalších letech.

příloha_ovladnete_sva_data

Řada Ultrastar NVMe od společnosti Western Digital nabízí nízkou latenci a maximální datovou propustnost pro pracovní zátěž s vysokým počtem transakcí, a přispívá tak k širšímu zavádění technologie NVMe. Disk Ultrastar DC SN840 byl uveden na trh v roce 2020 společně s novou platformou Data Center na bázi řešení OpenFlex Data24 NVMe-oF, která přinesla zásadní změnu.

Technologie NVMe výrazně vylepšila úložiště platformy Data Center ve srovnání s disky SSD SATA a SAS. Nyní technologie NVMe over Fabric (NVMe-oF) umožňuje segregované úložiště NVMe po vaší síti s výkonem srovnatelným s lokálním úložištěm díky vysokorychlostnímu připojení RapidFlex k úložným systémům na bázi OpenFlex.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku