Hlavní navigace

ElitePad 900 – odolný tablet s Win 8 i pro válečníky

4. 7. 2013

Sdílet

 Autor: © Hewlett-Packard
HP ElitePad 900 je drsný tablet. Je navržen pro použití venku, v pohybu a přežije věci, o kterých se iPadu ani nezdá. HP jej dokonce testoval podle armádního standardu MIL-STD810G, který určuje rozsahy prašnosti, vibrací, teplot, vlhkost, výšky a pádům (ze 75 centimetrů), které musí zařízení beze škod přežít.

Většina odolných zařízení často vypadá jako sejf s baterkami, ale v návrhu ElitePadu se podařilo zachovat jistou eleganci a atraktivitu. Při tloušťce 9,2 mm váží méně než 600 gramů. Zadní část těla je z hliníku a zobrazovací část je chráněna sklem Gorilla Glass 2. S takovým vzhledem se jej nikdo nemusí stydět používat ani v kanceláři.

Při potenciálním srovnání s netbookem, který funkčně není zase tak daleko, se samozřejmě záhy ukazuje, že to není žádný rychlík. Jeho srdcem je pouze jednojádrový 1,8GHz procesor Intel Atom Z2760 a 2 GB paměti (z těch si ještě ukrajuje integrovaná mobilní GPU) již nemohou situaci zachránit – zájemce by měl dobře uvážit, jaké požadavky na výkon má či bude mít a zda je toto zařízení dokáže splnit.

V žádném případě se nehodí na hraní jen trochu náročnějších her. Totéž bohužel platí pro video. Displej má při rozlišení 1280 x 800 pixelů poměrně slušné parametry, ale výkon nepostačuje na hladké přehrávání HD videa. Zvládne přehrávání klipů ve vysokém rozlišení z YouTube, ale zvuk neuspokojí ani pro dobré porozumění filmovým dialogům, ani pro poslech hudby.

Úložná kapacita je adekvátní podobným zařízením, která nejsou primárně multimediální přehrávače. K dispozici jsou varianty s 32 a 64 GB SSD, z toho ovšem 3,5 GB blokuje oddíl se systémovými soubory pro obnovení. Z hlediska konektivity nepodporuje zařízení nejnovější normy, není tedy k dispozici ani LTE, ani 802.11ac, což ale vzhledem k jejich malému rozšíření prozatím není tak závažnou chybou.

Překvapivě ale ElitePad 900 nemá ani port USB, pouze konektor docku, do kterého lze zapojit další redukce, například USB či ethernetový adaptér. Náročnější uživatel se zřejmě neobejde bez investice dalších 5 000 korun do klávesnice, která je vybavena dvěma porty a čtečkou karet SDHC.

Od mobilních zařízení s menším než optimálním výkonem většinou uživatel očekává delší životnost baterie. To bohatě nabízí tento tablet, který by měl podle HP vydržet až 10 hodin, respektive 20 hodin v případě připojení externí baterie.

Všechny parametry odpovídají nastavení zařízení jako korporátního stroje, plně postačujícího na běžné požadavky na práci s MS Wordem či Excelem. Ale již při jen trochu náročnější činnosti uživatel narazí na limity jeho slabého procesoru a malé paměti.

Tablet je k dispozici i v tuzemské distribuci v cenách začínajících kolem 18 000 korun (včetně DPH).

Byl pro vás článek přínosný?