Hlavní navigace

Etické potíže AI se prohlubují, Google po týdnu rozpustil etickou komisi

5. 4. 2019

Sdílet

 Autor: Magdalena Petrova, IDG
Podle informací amerického deníku Vox se po pouhém týdnu fungování Google rozhodl zrušit vlastní externí etickou komisi, která dohlížela na jeho fungování. To není dobrý signál.

Celý týden provázalo komisi, alespoň v prostředí USA, řada nejasností, za problémové bylo označeno hned několik členů kontrolní komise. Google se rozhodl zareagovat jejím úplným zrušením.

Osm členové měli čtyřikrát ročně debatovat o náležitostech, důsledcích a etickém kontextu AI programu Googlu, do kterého firma vkládá nemalé finance. Mezi hlavní otázky, jimž se komise měla věnovat, patřila podpora autoritativních režimů pomocí AI, algorithm bias, vojenské využití AI a řadu dalších kontroverzních otázek.

Jenže proti lidem určeným do komise protestovali dokonce i samotní zaměstnanci Googlu. Kay Coles Jamesová se jim nelíbila kvůli komentářům na adresu transgender občanů a skepsi vůči klimatickým změnám, zatímco zahrnutí Dyane Gibbense bylo problematické vlivem toho, že právě on byl zodpovědný za znovuobnovení některých divizí Googlu vyvíjejících vojenské technologie.

A to není všechno. Další člen komise, Alessando Acquisti, profesor z univerzity Carnegie Mellon, rezignoval a Joanna Brysonová strávila víceméně celý týden bráněním svého rozhodnutí neodstoupit – obdobně na tom byli i zbylí členové komise.

příloha_ovladnete_sva_data

Toť problém etické komise – pokud lidé nevěří v morální kompas těch, kteří jej mají určovat ostatním, je zaděláno na majestátní problém.

Zrušení samo o sobě je však problematické. Etika AI je žhavé téma a potřebují existovat kontrolní orgány, které budou moci určit, že toto už je přes čáru. Je otázkou, zdá má za regulaci být odpovědný stát, samy firmy nebo inženýři a vědci; jisté je jen to, že čím více pozornosti bude etice věnována, tím je menší šance na velký a nebezpečný přešlap.

Byl pro vás článek přínosný?