Hlavní navigace

EU chce zakročit proti herním loot boxům

23. 1. 2023

Sdílet

 Autor: © Paolese - Fotolia.com
Nová doporučení mířící k Evropské komisi by mohla omezit používání herních loot boxů a regulovat videohry pro nezletilé.

Už vás někdy napadlo, kdy se áčkové videohry proměnily v kasina? Pokud ano, nejste sami. Evropský parlament vyzval Evropskou komisi, aby se zabývala otázkami, týkajícími se herního průmyslu a hráčů obecně. Patří mezi ně zejména vykořisťovatelské loot boxy, online hazardní hry, předplatné a různé ochrany (nebo jejich nedostatek) pro nezletilé hráče.

Nechali byste se operovat robotickým chirurgem?

Ty by mohly být do budoucna přísněji regulovány. Zvláštní pozornost je přitom věnována právě loot boxům, předplatnému nebo automatické obnovování smluv, zejména ve vztahu k nezletilým uživatelům. Doporučení také otevírá možnost zakotvit samoregulační ratingový systém PEGI přímo v evropském právu. Nové značení pro hodnocení PEGI by mohlo zahrnovat nákupy ve hře a reklamní upozornění.

Doporučení jsou spíše obecnější, nicméně Komise má rovněž za úkol shromáždit údaje o průměrných časech, které hráči hraním tráví, penězích, které ve hrách utrácejí, jejich sociálně-psychologických účincích a možnostech regulace online her zaměřených na děti.

Smutná zpráva: Česku pořád vládne obligátní heslo Přečtěte si také:

Smutná zpráva: Česku pořád vládne obligátní heslo

Autoři zprávy sice zatím nepředkládají žádná doporučení pro konkrétní legislativu nad rámec systému PEGI, ale výzkum, k němuž vyzývají, by mohl vést právě k tomu. 

příloha_ovladnete_sva_data

Výhrady zaznívající z herního průmyslu jsou znamením, že vydavatelé a vývojáři zprávu berou vážně a že jim jsou možnosti omezení jejich strategií zpeněžování a vůbec her určených dětem proti srsti. Jakékoliv rozsáhlé unijní zákony by totiž nejspíš způsobily změny na celosvětovém herním trhu.

Konkrétně téma loot boxů už však není zcela aktuální a potvrzuje se, že zákony se přizpůsobují pomaleji než technologie, které regulují. Vývojáři z velké části přešli na systémy battle pass (monetizační víceúrovňový systém odměňující hráče za hraní a plnění konkrétních výzev), a země jako Belgie nebo Nizozemsko už k regulaci hazardnějších prvků typu loot box už dříve přikročily.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?