Hlavní navigace

EU má problém s pohlcením Motoroly Googlem

14. 12. 2011

Sdílet

Akvizice mobilní divize společnosti Motorola Googlem má být pozastavena do té doby, než Evropská komise dostane všechny dokumenty, které si vyžádala.

Evropská komise si od Googlu vyžádala další informace o akvizici ve výši 12,5 miliardy dolarů týkající se společnosti Motorola Mobility, protože má k procesu spojení určité otázky a nevyjasněné pochybnosti. Do té doby bude schvalovací proces pozastaven.

Už nyní je ovšem jasné, že původní dead line pro první fázi schvalovacího procesu, nastavený na 10. ledna, nebude dodržen. Podle zástupců Evropské komise bude nové datum oznámeno poté, co Google dodá potřebné dokumenty.

Google požadavek Evropské komise potvrdil s tím, že se nejedná o nic neobvyklého a zástupci internetového giganta jsou přesvědčeni, že komise spojení nakonec posvětí, protože zjistí, že bude mít dobrý vliv na konkurenci na trhu na bližší spolupráci Googlu s mobilním průmyslem. Již v září si americké ministerstvo spravedlnosti také vyžádalo další údaje o důsledcích dohody. Cílem Googlu je podle CEO firmy Larryho Page díky akvizici zajistit lepší ochranu Androidu proti antikonkurenčním hrozbám ze strany takových firem, jako Microsoft či Apple. Page tím zjevně naráží na patentové spory a právě nákup společnosti Motorola Mobility byl podle analytiků motivován tím, aby Google získal silné portfolio patentů, které společnosti vlastní.

Právě Motorola v současnosti tlačí Apple do kouta na evropském trhu díky předběžnému rozhodnutí německého soudu ohledně zákazu dovozu přístrojů iPhone a iPad, protože porušují její patent ohledně GSM a 3G rádia. Více informací najdete v článku Apple se ocitl pod palbou žalob a zákazů prodejů.

Byl pro vás článek přínosný?