Hlavní navigace

EU zvažuje kroky proti Googlu kvůli ochraně údajů

19. 2. 2013

Sdílet

 Autor: © Jürgen Fälchle - Fotolia.com
Evropská unie americké společnosti pohrozila, že během jara podnikne proti Googlu důrazné kroky kvůli sběru a analýze osobních dat uživatelů.

Příslušný odbor Evropské komise vytvořil konkrétní postup proti Googlu minulý měsíc a předpokládá se, že příští týden bude předložen ke schválení na konferenci Article 29 Working Party (A29WP), jíž se účastní zástupci státních organizací chránících osobní informace v zemích Evropské unie. Google představil novou, unifikovanou politiku ochrany dat 1. března minulého roku navzdory požadavkům států sdružených v AW29P, aby s jejím zveřejněním ještě nějaký čas vyčkal. Členové A29W chtěli více času na prozkoumání a hlubší analýzu toho, jaké konkrétní dopady budou změny navržené Googlem mít. Americká společnost však odmítla čekat a doporučila A29WP, aby požádala o plnohodnotné prošetření celého problému mezinárodně respektovanou French National Commission on Computing and Liberty (CNIL). Ta si s Googlem vyměnila několik dopisů a 16. října minulého roku vydala svou zprávu.

Ze závěrů CNIL vyplynulo, že by Google měl uživatelům o své politice sdělit více informací a přestat s kombinovaným shromažďováním informací o uživatelích z více zdrojů v situacích, kdy to od něj není, ať už evropskými nebo vnitrostátními právními normami, vyžadováno. V neposlední řadě by pak měl Google garantovat, že osobní data budou po uplynutí určitého časového úseku nadobro vymazána. Prezidentka CNIL Isabelle Falque-Pierrotinová v říjnu uvedla, že očekává změnu politiky Googlu „do tří až čtyř měsíců.“ A29WP žádný oficiální termín nestanovila a nechala na jednotlivých vládách členských států, aby v případě potřeby proti Googlu zasáhly. Zdá se však, že včera už evropským regulátorům došla trpělivost.

„Po čtyřměsíční lhůtě, kterou od nás Google dostal, jsme od něj neobdrželi žádnou odpověď,“ uvedla v pondělí CNIL. „Evropské orgány, které se starají o ochranu osobních dat, jsou proto právně zavázány konat a pokračovat ve svých šetřeních. Navrhujeme, aby byla vytvořena pracovní skupina vedená CNIL, která proti Googlu podnikne patřičné kroky nejlépe ještě před tím, než nastane léto.“

Google trvá na tom, že CNIL zaslal svou odpověď už v lednu. Pokud však vezmeme v úvahu dřívější kritiku Googlu CNIL, je pravděpodobné, že Google sice odpověděl, ale jeho odpověď nebyla dostatečná a CNIL neuspokojila. Peter Fleischer, který v Googlu zastává pozici Globálního poradce pro ochranu osobních údajů, se v pondělí odmítl k celé věci vyjádřit, o víkendu však na svém blogu publikoval článek, ve kterém kritizoval pravidla na ochranu dat v EU.

Byl pro vás článek přínosný?