Hlavní navigace

Evropské výdaje na kyberbezpečnost trhají rekordy

3. 4. 2023

Sdílet

 Autor: Adobe Stock
Podle IDC v tomto roce vzrostou v Evropě celkové výdaje na kybernetickou bezpečnost o 10,6 %. Do roku 2026 by přitom měly vykazovat téměř dvouciferný růst, a to až na hodnotu 71 miliard dolarů.

Největší výdaje na bezpečnost vynakládají Spojené království, Německo a Francie, které dohromady tvoří více než polovinu evropského bezpečnostního trhu. Ve střední a východní Evropě bude mít Česká republika v roce 2023 nejrychlejší růst, a to o více než 12 % meziročně.

Plánujete meziročně zvýšit své výdaje na kyberbezpečnost?

  • Ano, o více než 10 %
    50 %
  • Ano, nejvýše ale o 10 %
    0 %
  • Ne, zůstáváme na stejných nákladech
    50 %
  • Ne, naopak musíme přistoupit ke snížení výdajů
    0 %

Přijetí principů nulové důvěry ke zpřísnění bezpečnostních opatření a zavedení bezpečných kontrol přístupu napříč sítěmi, aplikacemi a zařízeními se podle IDC stalo nejvyšší prioritou s definovanou strategií a podporou vrcholového vedení ohledně nových investic a iniciativ.

V čele meziročního růstu budou v roce 2023 výdaje na software, a to s přibližně 11% meziročním nárůstem, největší náklady ale padnou na bezpečnostní služby.

„Vidíme, že kromě softwaru a hardwaru mají evropské společnosti také velmi reálnou potřebu bezpečnostních služeb, které jim zaručí nepřetržitý provoz a dodržování předpisů,“ říká Vladimir Zivadinovic, analytik IDC.

Které aplikace jsou nejzranitelnější? Statistika je neúprosná Přečtěte si také:

Které aplikace jsou nejzranitelnější? Statistika je neúprosná

To podle něj platí zejména pro organizace s omezenými kompetencemi v oblasti zabezpečení, tedy zejména pro malé a střední podniky v méně digitálně vyspělých vertikálách, jako jsou média, výroba a zdravotnictví.

příloha_ovladnete_sva_data

V tomto roce bude mít nejvyšší výdaje finanční sektor, což je dáno potřebou ochrany dat a dodržování právních předpisů. Dynamika trhu zároveň tlačí finanční instituce ke zvyšování rychlosti reakce a agility.

Za financemi těsně následují výrobní a vládní sektor. Posledně jmenovaný bude investovat především do ochrany dat a do realizace iniciativ digitální transformace. Tři největší vertikály utratí téměř 53 % veškerých výdajů na kyberbezpečnost.

 

Security World si můžete koupit i jako klasický časopis, buď v klasické tištěné formě nebo v elektronické verzi. Věnujeme se bezpečnosti počítačových systémů, ochraně dat, informací a soukromí.  Jsme jediný titul na českém a slovenském trhu, který oslovuje širokou čtenářskou obec – od ředitelů firem, přes odborníky na bezpečnost po koncové uživatele. Naším cílem je poskytnout ucelený přehled o bezpečnostních hrozbách a zejména o tom, proč a jak se jim bránit, případně proč respektovat a dodržovat nařízení IT manažerů ve firmách.

Byl pro vás článek přínosný?