Hlavní navigace

Exkluzivní test: Jaký je Service Pack 3 pro Windows XP v praxi?

27. 2. 2008

Sdílet

Preston Gralla, spolupracovník amerického Computerworldu, otestoval novou Release Candidate 2 verzi Service Packu 3 pro Windows XP. O jeho postřehy se s vámi dnes podělíme v tomto exkluzivním shrnutí toho, jaké hlavní rozdíly lze najít u Service Packu 3 oproti Service Packu 2 a zda jsou opravdu významným zlepšením, či jen kosmetickými úpravami.

Preston Gralla, spolupracovník amerického Computerworldu, otestoval novou Release Candidate 2 verzi Service Packu 3 pro Windows XP. O jeho postřehy se s vámi dnes podělíme v tomto exkluzivním shrnutí toho, jaké hlavní rozdíly lze najít u Service Packu 3 oproti Service Packu 2 a zda jsou opravdu významným zlepšením, či jen kosmetickými úpravami.

Preston Gralla hned na začátek zmiňuje, že Microsoft používá k distribuci nové testovací verze SP3 zajímavou metodu. Stačí stáhnout krátký .exe soubor, který po spuštění upraví registry systému, načež služba Windows Update pak celý SP3 automaticky stáhne. Délka aktuální verze je 65,6 MB a po jejím stažení trvala instalace na notebooku s procesorem Intel Core 2 Duo a 1 GB RAM zhruba 30 minut. Po instalaci je nutný restart systému.

Po opětovném naběhnutí systému nečeká uživatele žádná výrazná změna – vše vypadá prakticky stejně a Preston Gralla doporučuje zkontrolovat ve vlastnostech systému, zda se nový servisní balíček opravdu správně nainstaloval. Podle poznámek k vydání má být jediná změna v interface v appletu nastavení bezpečnosti, který má zabránit nesprávné konfiguraci nastavení. Nicméně Grallovi se tento applet nepodařilo vůbec nalézt.

Jednou z nejvýznamnějších uživatelských změn oproti předchozím verzím Windows XP, kterou ovšem nevyužijí ti, kdo mají systém již nainstalovaný a provádí pouze jeho aktualizaci, je způsob registrace systému. Dříve bylo nutné zadat platný produktový klíč již během instalace Windows, jinak nebylo možné tuto instalaci ani dokončit, ale nyní, díky nové strategii Microsoftu, je možné tento klíč zadat až do 30 dní po instalaci. Více informací o této možnosti lze najít zde.

Další významné novinky lze najít v oblasti bezpečnosti. Kromě všech bezpečnostních aktualizací, které jsou v novém Service Packu 3 obsažené, obsahuje také funkci NAP (Network Access Protection), která je obsažena ve Windows Vista a Server 2008, ale dosud nebyla k dispozici pod Windows XP. NAP umožňuje síťovým administrátorům zjistit na základě nastavené bezpečnostní politiky, zda je počítač, připojující se právě do sítě, bezpečný, a zda je možné mu dát plný přístup do této sítě, či je nutné přidělit jen přístup omezený či dokonce žádný. V případě bezpečnostních nedostatků může být počítač díky NAP také aktualizován, aby splňoval požadavky bezpečnostní politiky sítě.
Nenechte si ujít:
Windows XP se SP3 bude možné používat i bez aktivačního kódu!

Service Pack 1 pro Windows Vista je již ve finální verzi!

Service Pack 3 pro Windows XP překvapil, tvrdí testeři

Windows XP ještě nejsou na odpis

Uživatelé bojují za prodloužení prodeje Windows XP

Nová verze Service Packu 3 pro Windows XP je již ke stažení!

Microsoft do nového Service Packu přidal také vylepšenou verzi generátoru náhodných čísel, která by měla opravovat zranitelnost známou z Windows 2000 (a podle Gralla možná i ze starších verzí Windows XP), kdy útočník mohl predikovat generovaná čísla a díky tomu snadněji dekódovat šifrovací klíč. Pro uživatele Wi-Fi je důležitá i podpora WPA2 (Wi-Fi Protected Access 2), která přináší podporu nových certifikátů od Wi-Fi Alliance. WPA2 je již k dispozici ve Windows Vista a ve Windows Server 2003 se Service Packem 2.

Co se týká zvýšení rychlosti počítače s nainstalovaným SP3, o němž se objevovalo mnoho zpráv, neboť testeři v Devil Mountain Software u jedné z předchozích verzí tohoto Service Packu naměřili nárůst rychlosti v benchmarku OfficeBench o 10 % (více informací zde), je Preston Gralla poměrně skeptický. Na počítači, na němž nový Service Pack 3 testoval, nezaznamenal při používání Microsoft Office 2007 žádné znatelné urychlení, i když přiznává, že žádné cílené benchmarky ani nedělal. Nicméně pokud k nějakému zrychlení oproti SP2 došlo, není podle Gralla příliš znatelné.

Co říci závěrem? Service Pack3 v testu ukázal, že přináší to, co sliboval, i když někteří uživatelé možná očekávali více, protože k žádným zcela radikálním změnám ve srovnání se Service Packem 2 nedošlo - což ale ani nebylo jeho cílem. Rozhodně významným plusem je zvýšení bezpečnosti systému a i když Gralla říká, že tento servisní balíček není ničím, co by musel mít zcela nutně hned a změny nejsou podle něj zcela zásadní, určitě doporučuje současnou testovací verzi alespoň ozkoušet či trpělivě čekat na verzi finální, která by už ale neměla přinést žádný významný rozdíl oproti současné RC2.

 

Byl pro vás článek přínosný?