Hlavní navigace

Exynos 9 – našlapaný procesor Samsungu

26. 2. 2017

Sdílet

 Autor: Samsung
Nový osmijádrový procesor je určený hlavně pro mobily, VR sety a infotainmentové systémy v automobilech.

Samsung se pochlubil novým osmijádrovým aplikačním procesorem, který v sobě spojuje CPU, gigabitový LTE modem a nezávislou procesní jednotku pro bezpečnostní aplikace.

Ihned se tak objevily spekulace, že může jít o model vyvinutý speciálně pro očekávaný smartphone Galaxy S8. Dle oficiálních zpráv s ním společnost počítá nejen do smartphonů, ale také pro VR sety a infotainmentové systémy v automobilech.

Čip s názvem Exynos 9 Series 8895 už je vyráběn ve velkém a je v podání Samsungu prvním, který využívá 10nm FinFET procesy a disponuje tak až o 27 % vyšším výkonem při až o 40 % nižší spotřebě energie oproti 14nm technologii.

Firma tvrdí, že osmijádrová novinka kombinuje čtyři vlastní CPU jádra druhé generace se čtyřmi jádry ARM Cortex-A53, využívá technologii Samsung Coherent Interconnect (SCI) pro lepší funkčnost cache, ale také například pro výkonnější strojové učení a umělou inteligenci.

příloha_ovladnete_sva_data

Pro grafické úkoly Exynos 8895 využívá GPU Mali-G71 od ARM, který podporuje záznam i přehrávání 4K UHD videa při 120 snímcích za sekundu a nejnovější kodeky. Nezávislá procesní jednotka pro bezpečnostní aplikace je pak určena zejména pro mobilní platby na internetu či rozpoznávání otisků prstů.

Součástí je také LTE modem, který nabídne rychlost až 1Gpbs při stahování a až 150 Mpbs při uploadu. Samsung se zatím oficiálně nevyjádřil, zda procesor využije pro své nejnovější telefony (včetně Galaxy S8), ačkoliv některé z jeho vlastnostní naznačují, co všechno by tyto smartphony mohly umět...

Byl pro vás článek přínosný?