Hlavní navigace

F5: Nastal čas mohutné digitální transformace

21. 5. 2016

Sdílet

 Autor: Harald Klemm
Znáte společnost F5? Zřejmě moc ne, v Česku není příliš marketingově aktivní, přestože k jejím tuzemským zákazníkům patří největší internetoví hráči, banky nebo třeba všichni mobilní operátoři.

Do Vídně se v polovině května sjeli všichni zákazníci a partneři bezpečnostní společnosti F5, která dnes dodává softwarové produkty 48 společnostem z Fortune 50. Firma původně začínala jako herní portál, který měl problémy s dostupností webu.

Majitelé proto začali programovat software pro balancování provozu a začali ho pak i prodávat. Za chvíli vydělávali víc peněz na softwaru než na herním portálu, a tak hraní kompletně odřízli.

Postupem času se firma transformovala spíše do oblasti bezpečnosti. Dodává například firewally velkým ISP, datovým centrům nebo internetovým serverům. F5 se daří i v Česku, nedávno rozšířila svůj tým a každoročně zde roste o desítky procent. Protože nové produkty podporují i cloud, firma věří, že řešení budou dostupná i menším tuzemským firmám a povědomí o F5 se rozšíří.

I proto řada českých zákazníků v květnu vyrazila do Vídně, aby se seznámila s novinkami společnosti. F5 tam oznámila několik nových softwarových řešení, která mají zákazníkům usnadnit a především umožnit digitální transformaci a přechod na digitální podnikání.

Podívejme se teď na tyto produkty blíže.

BIG-IP version 12.1 software

BIG-IP je vlajkovou lodí firmy a nová verze vylepšuje její funkce. Programovatelnost jeho ADC (Application Delivery Controller, pojem vymyšlený F5 samotnými; ve stručnosti pomáhá vzít část zátěže z webových serverů na sebe) se tak rozšíří skrze tradiční on-premise, cloudové a hybridní prostředí. Čím se však ADC F5 odlišuje od konkurence, je tzv. iRules, na TCL založený skriptovací jazyk, který umožní zákazníkům vytvořit si vlastní prvky v programu.

příloha_ovladnete_sva_data

Nejnovější verze pak zahrnuje iRules LX, který umí využít možnosti Node.js, JavaScriptového jazyka. Ten je v poslední době velmi populární a umožňuje stavbu open source, multiplatformních internetových aplikací. Vzhledem k popularitě předchozího iRules se dá předpokládat značný tržní dopad nové aktualizace. Schopnost pracovat s Node.js však bude klíčová i pro tvorbu cloudových aplikací, které takový jazyk potřebují.

Společnost F5 Networks také přidala nový zásuvný modul pro vývojové prostředí (IDE) Eclipse, jež je podporováno množstvím velkých IT podniků včetně Googlu, Oraclu, Red Hatu nebo SAP. To umožňuje F5 administrátorům „recyklovat“ kód a rychle ho použít u kteréhokoli prodejce používajícího Eclipse.

Byl pro vás článek přínosný?