Hlavní navigace

Facebook byl údajně napaden „důmyslnými hackery“

17. 2. 2013

Sdílet

 Autor: © Yuri Arcurs - Fotolia.com
Společnost zveřejnila, že na ni byl proveden „důmyslný útok“, při kterém hackeři zneužili doposud neznámou slabinu v systému této největší sociální sítě.

Facebook tvrdí, že při průniku do jeho struktury IT nedošlo k vyzrazení žádných údajů o uživatelích. Podle oficiálního vyjádření došlo k nakažení počítačových systémů malwarem poté, co zaměstnanci navštívili napadený web vývojáře jisté mobilní aplikace.

Představitelé společnosti na blogu uvedli, že nejsou jedinou společností, která byla takto napadena. „Minulý měsíc naši bezpečnostní odborníci odhalili, že naše systémy se staly terčem důmyslného útoku. Facebook nebyl jediný, kdo mu musel čelit. Je očividné, že útok byl směřován i na další společnosti, do kterých také v nedávné době pronikli útočníci.“ Facebook údajně podnikl kroky k očištění napadených počítačů okamžitě po tom, co byl malware odhalen, a dodal, že uvědomil i příslušné úřady.

Nejedná se o ojedinělý případ. Přednedávnem se kyberzločincům podařilo ukořistit údaje o prvních 250 tisících uživatelů Twitteru a blíže nespecifikované útoky přicházející údajně z Číny hlásily i deníky New York Times, Washongton Post a Wall Street Journal.

Facebook informoval o tom, že malware patřil k útokům typu „zero day“, zneužil tedy slabinu v jazyce Java, o které nevěděli ani autoři napadeného softwaru, a který Facebook využívá k vývoji mobilních aplikací. Škodlivý software napadl údajně notebooky vývojářů, aniž by ho zaznamenaly pravidelně aktualizované antivirové programy.

Na webu Facebooku se objevilo oznámení, že podobné útoky potkávají čas od času každou větší společnost, ale nechybělo ujištění, že nedošlo k úniku žádných informací o uživatelích.

Byl pro vás článek přínosný?