Hlavní navigace

Firefox 12 bez dvou nových klíčových funkcí

30. 1. 2012

Sdílet

 Autor:
Vývojáři zřejmě nestihnou zařadit nové funkce pro záložky do další verze Firefoxu, jak původně slibovali. To může být dobrá zpráva pro konkurenční prohlížeče Chrome a Safari.

Mozilla původně slíbila, že se nová domovská stránka a stránka pro organizaci záložek objeví ve Firefoxu 12, jehož vydání je naplánováno na duben. Je však velmi pravděpodobné, že vývojáři obě funkce nakonec odloží až na Firefox 13. S informací přišel server ExtremeTech.


Pomocí nových funkcí chtěla Mozilla srovnat krok s konkurenčními prohlížeči, u kterých se ostatně také v mnohém inspirovala. Nová stránka pro organizaci záložek se například velmi podobá panelu Rychlý přístup prohlížeče Opera, v kterém jsou maticově zobrazeny náhledy oblíbených webových stránek. Ve Firefoxu má podobný systém sloužit k zobrazení devíti nejnavštěvovanějších stránek.


Větší plány má ale Mozilla s novou domovskou stránkou, jejíž proměna je rozdělena na dvě fáze. V té první má domovská stránka dostat čistý bílý vzhled a místo stavového řádku se v dolní části prohlížeče objeví ikonky několika základních funkcí, jako jsou záložky, historie, nastavení či doplňky. V druhé fázi projde domovská stránka radikálnější změnou. Dostane nový panel nástrojů a přímý přístup na Google Chat. Výrazně ubude prázdného místa, které bude zaplněno seznamem nejoblíbenějších a naposledy sdílených webů či webových aplikací.

příloha_ovladnete_sva_data


S největší pravděpodobností se ale vývojářům ani jednu z nových funkcí nepodaří zařadit do Firefoxu 12. Realističtější odhady hovoří spíše o Firefoxu 13, který zatím nemá pevně stanovené datum vydání. Jediné dvě novinky, s kterými Mozilla pro Firefox 12 najisto počítá, jsou tak automatické dokončování adres a hlubší integrace s webovými aplikacemi.


Odložení funkcí je daní za rychlejší vývojový cyklus prohlížeče, který Mozilla spustila, aby udržela krok s konkurencí. To se jí paradoxně může velmi vymstít, protože mnoho uživatelů začíná kvůli neustále odkládaným inovacím vážně uvažovat o přechodu na jiný prohlížeč.

Byl pro vás článek přínosný?