Hlavní navigace

Firefox 3.6 dokončen, přináší větší rychlost i personalizaci

23. 1. 2010

Sdílet

Příznivci Firefoxu se konečně dočkali nové verze open source browseru od Mozilly. Firefox 3.6 byl oficiálně uvolněn ve čtvrtek a přináší řadu oprav, zlepšení i nových funkcí pro surfování.

Jednou z nejviditelnějších novinek ve Firefoxu 3.6 je možnost změny vzhledu prohlížeče bez nutnosti restartu, označovaná jako Personas. Dalším vylepšením je automatická detekce aktuálnosti používaných doplňků, dále doplňování formulářů, které doporučuje odpovědi na společné dotazy. Mozilla také zlepšila stabilitu prohlížeče a rychlost zpracování JavaScriptu. Prohlížeč nyní navíc rychleji startuje a celkově by měl svižněji reagovat. Mozilla konkrétně tvrdí, že Firefox 3.6 je oproti verzi 3.5 rychlejší o více než 20 %.

Nový Firefox také obsahuje řadu zlepšení, která nejsou na první pohled viditelná, ale i tak jsou významná. Jde např. o podporu nejnovějších specifikací HTML5, dále o kompatibilitu s fonty FOW (Web Open Font) a také rozšíření kaskádových stylů. Pro mobilní zařízení jako jsou třeba tablety pak Firefox 3.6 přináší možnost rozpoznání orientace přístroje, takže je možné rozpoznat, v jaké poloze přístroj uživatel drží.

Detailní informace o novinkách, které Mozilla přinesla, najdete (v češtině) v oficiálních poznámkách k vydání na adrese http://www.mozilla-europe.org/cs/firefox/3.6/releasenotes/.

I když byl Firefox 3.6 původně vyvíjen jen jako minoritní aktualizace, která měla být dokončena již během listopadu, nakonec se stane pravděpodobně hlavní verzí pro letošní rok, neboť jak jsme již informovali, Mozilla upustila od plánu uvést během letoška i Firefox 3.7, který měl být výrazně větším posunem kupředu a místo toho bude postupně rozšiřovat funkcionalitu verze 3.6. Více o tomto rozhodnutí najdete v článku Mozilla vyřadila uvedení Firefoxu 3.7 ze svých plánů. S další majoritní aktualizací se pak počítá až na přelomu roku, případně později.

Firefox 3.6 je k dispozici ke stažení ze stránek Mozilly pro Windows 2000 a novější, Linux a Mac OS X, přičemž podporovaný je Mac OS X 10.4+.

Byl pro vás článek přínosný?