Hlavní navigace

Firefox 4.0: Vývoj se zdá být nekonečný

9. 2. 2011

Sdílet

I když původně desátá beta verze Firefoxu 4.0 měla být poslední, Mozilla již vydala betu s pořadovým číslem 11.

Jak se ukazuje, množství změn v novém prohlížeče generuje i množství chyb, které je potřeba před uvedením finálního produktu opravit. Přesto Mozilla zůstává optimistická a stále věří v dokončení vývoje ještě během února. Ovšem i tak jde o výrazné zpoždění, neboť původně měla být finální verze k dispozici již v loňském listopadu. Do budoucna naopak chce Mozilla po vzoru Googlu chrlit jednu majoritní verzi Firefoxu za druhou, což vzbuzuje u komentátorů smíšené pocity a je to v naprostém opaku se stávající strategií. Více viz článek Mozilla zrychluje vývojový cyklus Firefoxu. Možná by za zvážení stálo spíše nalezení kompromisu mezi těmito dvěma extrémy.

Nový Firefox 4.0 beta 11 přináší již jen drobnější úpravy, jako je upravený vzhled výchozí stránky about:home a která je nyní součástí prohlížeče, takže odpadá problém s jejím načítáním při startu.

V nastavení Firefoxu v sekci Rozšíření se také objevila nová funkce, umožňující informovat servery, že uživatel nechce být sledován. Jedná se o funkci, která má vypnout personalizovanou reklamu nabízenou na základě předchozího sledování chování uživatele. Fungovat ale bude jen na těch webech, který tuto funkci podporují. Více o této novice viz článek Firefox bude blokovat personalizované reklamy.

Přepracována byla také indikace o aktuálním průběhu načítání stránky v levém dolním rohu browseru.

Co se týká opravených chyb z desáté beta verze Firefoxu 4.0, těch bylo odstraněno asi 350 a pokud se žádná další významnější překážka neobjeví, měl by vývoj již přejít do fáze Release Candidate.

Firefox 4.0 beta 11 je ke stažení z webu Mozilly včetně české verze.

Byl pro vás článek přínosný?