Hlavní navigace

Firefox 7 má rapidně omezit spotřebu operační paměti

11. 8. 2011

Sdílet

Mozilla slibuje, že Firefox 7 přinese další zrychlení běhu a menší pravděpodobnost pádů než předchozí verze.

Jedním z hlavních vylepšení chystané verze má totiž být optimalizace práce s pamětí a zamezení jejího neefektivního využití, což se má příznivě projevit na celkovém běhu Firefoxu 7. Ten by navíc měl být dokončen již ke konci září.

Vývojář Mozilly Nicholas Nethercote totiž v rámci projektu MemShrink výrazně zapracoval na eliminaci chyb práce s pamětí a slibuje, že oproti verzím 6 (respektive i 5 a 4) bude Firefox 7 běžně vyžadovat o 20-30 % méně operační paměti, v některých případech pak dokonce o 50 a více procent méně. To má ve svém důsledku přinést výrazné zrychlení chodu a omezení pádů zejména při otevření mnoha oken či při dlouhodobém běhu prohlížeče.

Za neefektivní využití paměti Firefoxem byla Mozilla již v minulosti kritizována, zejména proto, že ani po uzavření oken nebyla paměť obvykle uvolněna, což degradovalo výkon prohlížeče a mohlo to v extrémních případech vést k pádu či k jeho zaseknutí. Mozilla se již dříve snažila tyto problémy řešit a například u Firefoxu 3 práci s pamětí oproti předchozím verzím zlepšila. Zejména pak verze Firefoxu 3, 3.5 a 3.6 pracovaly s operační pamětí poměrně efektivně. Nicméně podle Nethercota se s verzí 4 situace opět zhoršila, zejména díky množství nových funkcí, u nichž nedošlo k optimalizaci v práci s pamětí a také díky příliš agresivním heuristikám spojeným s JavaScriptem a s dekódováním obrázků.

Firefox 7 je v současnosti v tzv. Aurora kanálu (ke stažení je z adresy http://www.mozilla.com/en-US/firefox/channel/) a počítá se, že do fáze beta by měl přejít během příštího týdne. Finální verze bychom se pak měli podle aktuálního plánu dočkat 27. září.

Byl pro vás článek přínosný?