Hlavní navigace

Firefox Home má nyní opět blíže k regulérnímu browseru

21. 9. 2010

Sdílet

Firefox Home, který se nesnaží být kompletní alternativou webového prohlížeče na iPhonu a iPadu, ale spíše jeho doplňkem, byl aktualizován na verzi 1.0.2. Ta přináší nyní několik nových funkcí a také podporu 16 jazyků.

Aplikace Firefox Home byla ohlášena letos v květnu a jejím cílem je zejména synchronizovat uživatelská data, jako je historie, záložky či naposledy otevřené panely mezi desktopem a iPhonem či iPadem. Pro surfování ovšem využívá nativní browser Safari v iPhonu a jedná se vlastně v prvé řadě o rozšíření služby Sync, která byla původně používána pro synchronizaci dat mezi více desktopovými prohlížeči Firefox.

Jedním z problému Firefoxu Home 1.0 byla chybějící lišta pro navigaci, která by sloužila k zadávání dalších adres, které nebyly již dříve navštíveny nebo uloženy v historii stolního PC. Verze 1.0.2 tuto důležitou vlastnost konečně přidává a mnohem více se tak přibližuje skutečnému browseru. Tato lišta disponuje obdobnými funkcemi, jako v desktopovém Firefoxu 3.0 a novějším a dokáže hledat požadovaný web například jen podle části URL adresy, kdy prohledává pro její doplnění uloženou historii a záložky.

Další novinkou je tzv. end to end šifrování spojení při procesu synchronizace, kdy jsou data přenášena jednosměrně z PC na mobilní zařízení a je podporován i běh doplňku Firefox Sync na vlastním serveru uživatele. Jak již bylo řečeno na začátku, přibyla i podpora dalších jazyků, mezi nimiž je nyní i čeština.

Mozilla se rozhodla nabídnout pro iPhone aplikaci bez vlastního enginu Gecko zejména kvůli politice Applu, která zakazovala vytvářet alternativy pro existující aplikace, které jsou dodávány již přímo s iPhonem. V nedávné době ovšem Apple tyto restrikce uvolnil (více viz článek Apple zmírňuje omezení pro zařazení aplikací do App Store) a navíc již letos povolil Opeře nabízet svůj mobilní browser pro uživatele iPhonu, takže se tím otevírá možná směr pro další rozšiřování aplikace Firefox Home.

Firefox Home je k dispozici zdarma ke stažení z internetového obchodu App Store. Verze 1.0.2 je již dostupná a ke svému běhu vyžaduje iPhone nebo iPad s iOS 3.1 a novějším.

Byl pro vás článek přínosný?