Hlavní navigace

Firefox: Nové rozhraní přijde až s verzí 4.0

25. 12. 2009

Sdílet

Mozilla přehodnotila své plány ohledně dalších aktualizací webového prohlížeče Firefox. Výrazná změna uživatelského rozhraní tak pravděpodobně přijde až s jeho čtvrtou verzí.

Až dosud se předpokládalo, že velká vizuální aktualizace se bude týkat již Firefoxu 3.7 a čtvrtá verze bude sloužit jen k dolaďění některých drobností. Redesign se měl týkat verze určené pro operační systémy Windows Vista a Windows 7. Sama společnost zprvu otevřeně mluvila o "ribbonizaci" prohlížeče. Vzhledem k negativním reakcím uživatelů, které vznikly asociací s rozhraním ribbon, pak začala Mozilla hovořit o redesignu.

„Nejnovější plány Mozilly pro Firefox 4.0 se točí kolem tzv. tlačítka App Button, které nahradí celé menu, tedy stejně jako je tomu u Windows aplikací“ říká Stephen Horlander, designér a dlouholetý spoluautor rozhraní prohlížeče Firefox. App button, který by se měl zobrazit v levém horním rohu okna prohlížeče, zabere méně místa, sloučí všechny příkazy pod jednu střechu a učiní tak prohlížeč přehlednějším.

Svou inspirací u Windows 7 Mozilla vůbec nepopírá. „App button je podobný modelu jednoho menu aplikovaného u nativních aplikací systému Windows 7, jako jsou například Malování, WordPad či Microsoft Office“ připouští Horlander.

Firefox 4.0 by měl dát uživatelům také větší možnost pohybu, více prostoru k přizpůsobení si prohlížeče vlastním potřebám. Umístění jednotlivých prvků by totiž nemělo být pevně dané. Zde je zase patrná inspirace u prohlížeče Chrome od Googlu. Pro Firefox 4.0 se totiž již nepočítá s vlastním vyhledávacím polem - jeho účel by měl nově plnit multifunkční adresní řádek.

Konečná podoba uživatelského rozhraní ještě není dána. V současné době existuje několik variant lišících se v drobných detailech. Některé z nich Horlander zveřejnil na svém blogu a první uživatelské reakce jsou veskrze pozitivní. Vážnější kritika se týkala především inspirování se u prohlížeče Chrome a objevily se i obavy, že by mohlo jít o úzkostlivou snahu kopírovat jeho vzhled.

Podle nedávno zveřejněného publikačního plánu by první veřejně dostupná ukázka prohlížeče Firefox 4.0 mohla být k dispozici již v červnu 2010. S uvolněním finální verze se pak počítá do čtvrtého čtvrtletí téhož roku.

Byl pro vás článek přínosný?