Hlavní navigace

Firefox OS by mohl pohánět chytré hodinky a domácí spotřebiče

7. 1. 2015

Sdílet

 Autor:
Mozilla pracuje na verzi Firefox OS, která bude určena pro nositelnou elektroniku. Firefox OS by měl odstranit bariéry mezi chytrými hodinkami, chytrými brýlemi a dalšími zařízeními postavenými na operačních systémech od Applu a Googlu.

Firefox OS v současné době již pohání levné smartphony a využijí ho 4K televizory, jež společnost Panasonic vydá v tomto roce. Jak uvedl produktový manažer Mozilly pro mobilní zařízení Joe Cheng na veletrhu CES, Mozilla nyní plánuje rozšířit použití jejího operačního systému na nové druhy zařízení včetně nositelné elektroniky a domácích spotřebičů.

„Je nutné přinést Firefox OS na více zařízení propojených s internetem a zaručit, že bude na všech zařízeních fungovat stejně,“ řekl Cheng s tím, že Firefox OS by měl všem mobilním zařízením, televizorům, spotřebičům a nositelné elektronice umožnit snadnou komunikaci a výměnu informací.

Uživatelům Firefox OS nabídne alternativu k operačnímu systému Android Wear od Googlu a Apple iOS, jenž bude pohánět nové Apple Watch. Firefox OS nyní používají levné telefony a jeho verze určená pro nositelnou elektroniku by mohla být atraktivní pro výrobce levných chytrých hodinek.

Chytré hodinky jsou v současné době považovány vedle mobilních telefonů za jakási druhotná zažízení. Chytré hodinky umí poskytovat fitnessové informace a případně také zobrazovat notifikace po propojení s telefonem. Je zde však jeden problém - hodinky běžící na Android Wear se umí propojit pouze se zařízeními s Androidem a Apple Watch si informace budou moci vyměňovat pouze s iPhonem. Tento problém chce Mozilla vyřešit díky Firefox OS, který by měl zaručit, že zařízení spolu budou moci komunikovat nezávisle na tom, na jakém operačním systému běží.

„Chceme prolomit tuto bariéru,“ uvedl Cheng, avšak neřekl, kdy se Firefox OS na chytré hodinky dostane. Ví se pouze to, že Mozilla v současné době vede rozhovory s možnými partnery.

příloha_ovladnete_sva_data

„Chceme si být jisti, že tato iniciativa bude uživatelům nějakým způsobem prospěšná, nechceme na trh pouze uvést další produkt,“ řekl Cheng. V prezentaci na CES Mozilla ukázala, jak by Firefox OS mohl fungovat. Chytré hodinky by mohly přijímat notifikace, jakmile by pračka dokončila praní nebo sledovat fitnessové informace, které by následně mohly být přeposlány na smartphony.

Firefox OS se na smartphonech zatím příliš neprosadil - na CES je k vidění pouze na televizorech Panasonicu. Největší výhodou Firefox OS je to, že jde o open-sourcovou technologii, což je pro výrobce hardwaru velmi atraktivní. Na druhou stranu někteří experti tento operační systém kritizovali kvůli tomu, že je na telefonech příliš pomalý.

Byl pro vás článek přínosný?