Hlavní navigace

Firefox OS jako konkurence pro Microsoft

27. 2. 2013

Sdílet

 Autor: pcworld.com
Příchod operačního systému Firefox na trh je dalším důvodem pro Microsoft (i BlackBerry) ke zdokonalení svého prodejního plánu.

Představitelé Microsoftu na Mobile World Congressu v Barceloně přiznali, že k tomu, aby platforma Windows Phone 8 získala více než 5 procent trhu smartphonů, musí být jasně odlišena od technologie lídrů trhu Androidu a iPhonu, stejně jako od technologie nováčků, jako je Firefox.

Firefox Phone

„Příchod Firefoxu ukazuje, že odvětví smartphonů je velice konkurenční a dynamické,“ řekl Greg Sullivan, produktový manažer Windows Phone, v rozhovoru s Computerworldem. Vypadá to, že Firefox poběží na nízkorozpočtových smartphonech, trh však stále čeká na konkrétní zařízení. Sullivan tvrdí, že Windows Phone se mezitím může usadit na celé škále lowendových i highendových zařízení.

Sullivan řekl, že Nokia Lumia 920 s Windows Phone nabízí „zabijácký hardware,“ a nezapomněl dodat, že stejný výrobce nyní představil i modely Lumia 520 a Lumia 720. Výkonný ředitel Nokie Stephen Elop nazval nové telefony jako sázku na „postrčení inovací více lidem“.

Microsoft neměl na MWC svůj vlastní stánek, ale využíval autobusy k přepravě reportérů do jednoho hotelu, kde manažeři ukázali, jak Windows Phone 8 umožňuje uživatelům spustit jednu aplikaci na více platformách, včetně PC a Xboxu v kombinovaném „ekosystému“ Microsoftu.

Představitelé Microsoftu přiznali, že společnost musí ještě zapracovat na tom, aby ukázala zákazníkům výhody jejich řešení, tedy to, že mohou spouštět Office 365 a jiné produktivní aplikace na různých typech počítačů – což je zpráva, kterou se Microsoft snaží rozšířit již od té doby, co byl představen předchozí mobilní systém Windows Phone 7.

Uživatelé si však stále stěžují na to, že musejí platit za tři různé verze mnoha her a aplikací, aby je mohli spouštět na třech různých platformách – na Xboxu, na PC a na smartphonu.

Při předvádění hry Skulls of the Shogun oznámil se jeden z představitelů marketingu Microsoftu nechal slyšet, že musel zakoupit tři verze této hry (pro Xbox, Windows Phone 8 a notebook), které stály celkem 25 dolarů.

příloha_ovladnete_sva_data

Sullivan řekl, že je možné, že Microsoft nakonec sjednotí app store pro nakupování aplikací fungujících na různých zařízeních. Windows Phone a Windows 8 sdílejí stejné jádro, nejsou však synonymy a musejí být odlišné proto, aby umožnily vývojářům pracovat s různými velikostmi displejů a mnoha dalšími faktory.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?