Hlavní navigace

Firefox pro Android nabídne funkci Do Not Track

23. 5. 2011

Sdílet

Nejnovější beta verze webového prohlížeče Firefox pro Android přináší funkci s názvem Do Not Track, která chrání soukromí uživatelů.

Funkce je již několik měsíců součástí desktopové verze prohlížeče. Beta verzi si můžete zdarma stáhnout z Android Marketu. Do Not Track je technologie, která uživatelům umožňuje informovat webové stránky a zadavatele reklamy, že nemají o reklamu (a její cílení na sebe pomocí zkoumání chování uživatele na internetu) zájem. Funkci najdou uživatelé beta verze pod nastavením soukromí a bezpečnosti. K její aktivaci stačí jedno poklepání prstem.

Čtěte také: Dostaňte z Firefoxu 4 maximum

Do Not Track funguje tak, že přidává do HTTP hlaviček komponentu "DNT: 1". To znamená, že každá žádost odeslaná do prohlížeče uživatele je vrácena s tím, že člověk nemá zájem být sledován. Po aktivaci funkce můžete vyzkoušet testovací stránku Microsoftu, která vám potvrdí, zda Do Not Track opravdu funguje. Uživatelé zařízení s iOS si na Do Not Track budou muset ještě nějakou dobu počkat (i Safari od Apple tuto technologii nabízí pouze u desktopové verze). Důležité je vědět, že DNT automaticky nevypíná reklamu, ale dává pouze webovým stránkám najevo, že si ji nepřejete.

Byl pro vás článek přínosný?