Hlavní navigace

Firefox ve verzi 3.5 je již nejpopulárnějším prohlížečem na světě

23. 12. 2009

Sdílet

Firefox slaví ve svém souboji s ostatními browsery úspěch, neboť podle posledních statistik dle jednotlivých verzí používaných browserů je Firefox ve verzi 3.5 vůbec nejpoužívanějším na světě.

Tuto informaci potvrdil Aodhan Cullen, CEO společnosti StatCounter, na základě posledních měření. Cullen samozřejmě dodává, že i když je celkově uživatelů všech verzí Firefoxu výrazně méně než uživatelů všech verzí Internet Exploreru, je důležitá dynamika, kterou má Firefox na trhu, zatímco podíl IE od Microsoftu nadále eroduje.

Konkrétně podle měření společnosti StatCounter v týdnu od 14. do 20. prosince překonal poprvé v historii podíl uživatelů Firefoxu 3.5 množství těch, kdo využívají Internet Explorer 7. V konkrétních číslech to znamená, že Firefox 3.5 používalo na sledovaných sítích 21,39 % všech uživatelů a IE 7 pak 21,2 %, uživatelů novější verze IE 8 pak bylo 20,33 %. Celkově však různé verze Internet Exploreru používalo 55,44 % lidí, u Firefoxu to bylo 32.12 % a pro srovnání, Chrome ve všech verzích si získal 5,47 %, Safari 3.46 % a Opera 2,07 %.

Cullen říká, že popularita Firefoxu je obdivuhodná zvlášť proto, že jej uživatelé musí dodatečně instalovat na svůj počítač, zatímco Internet Explorer je na všech systémech s Windows již přítomný. Firefox vykazuje velmi příznivou míru adopce a Internet Explorer od prvního týdne letošního roku ztratil celých 17 % ze svojí uživatelské základny, zatímco Firefox si za stejné období polepšil o čtvrtinu uživatelů.

Adopce Firefoxu 3.5 je také výrazně dynamičtější, než je tomu u Internet Exploreru 8, neboť od 9. listopadu povyrostl podíl uživatelů Firefoxu 3.5 o 12 %, zatímco u IE 8 to byla jen 3 %.

Měření společnosti StatCounter jsou založena na sledování 3 milionů webů zaměřených na různé oblasti zájmu.

Byl pro vás článek přínosný?