Hlavní navigace

Firefox zapne SSL pro všechna hledání v Googlu

22. 3. 2012

Sdílet

 Autor: © Joerg Habermeier - Fotolia.com
Společnost Mozilla zahájila testování podpory šifrovaného vyhledávání pomocí Googlu pro všechny uživatele prohlížeče Firefox.

Jonathan NightingaleMozilla ve středu oznámila, že zahájila testování standardní podpory SSL pro všechna vyhledávání v Googlu volaná z prohlížeče Firefox. Tento prohlížeč používá více než 20 % uživatelů internetu. Po ukončení testů bude standardní šifrovaná komunikace s vyhledávačem zapnuta ve finální verzi prohlížeče určené pro širokou veřejnost.

„V současnosti testujeme zavedení podpory SSL ve vestavěném vyhledávacím modulu v testovací verzi Firefoxu, která je aktualizována jednou denně (noční verze),“ oznámil Jonathan Nightingale, vrchní technický manažer pro Firefox ve svém e-mailu. „Pokud se nevyskytnou žádné problémy, zavedeme ji přes verze Aurora a Beta až ke všem uživatelům Firefoxu. Tato změna se bude týkat všech jazykových verzí Firefoxu.“

Google je standardní vyhledávač nastavený ve Firefoxu. Mozilla ovšem prozatím oficiálně nezveřejnila časový harmonogram přechodu standardní verze Firefoxu na šifrované vyhledávání v Googlu. Pokud ale tato funkce projde bez problémů verzemi Aurora a Beta, bude podle informací Mozilly ve standardní verzi k dispozici krátce po ukončení testů. Nicméně společnost alespoň prozradila, že testování ve dvou zmíněných fázích by nemělo trvat déle než šest týdnů v každé z nich.

Podle různých měření používá Firefox celosvětově 21 až 25 procent uživatelů internetu. Vývojáři Firefoxu zvažují zavedení podpory SSL pro vyhledávání v Googlu již od února loňského roku. V té době ale ještě nebyl Google podle slov bezpečnostního technika společnosti Adama Langleye připraven na takový nápor uživatelů šifrované komunikace. Výsledky vyhledávání využívající šifrovanou komunikaci tehdy byly podle jeho názoru pomalejší a obsahovaly méně informací. Langley ovšem dodal, že „Uvítáme, pokud Firefox nabídne svým uživatelům možnost zapnout si šifrované vyhledávání.“

Nyní bude Firefox pravděpodobně prvním prohlížečem, který šifrované vyhledávání nabídne jako výchozí variantu. Konkurenční prohlížeče Chrome ani Internet Explorer prozatím šifrování ve vyhledávání nepodporují.

Tento krok souvisí s rozhodnutím Googlu zapnout šifrované vyhledávání pro všechny uživatele přihlášené v účtu Google. Google tuto funkci nyní postupně nastavuje v celém světě. Podpora SSL se poprvé objevila v noční verzi Firefoxu v neděli, podle všeho se souhlasem Googlu.

Mozilla po jistém váhání loni v prosinci obnovila smlouvu o vyhledávání s Googlem, která přináší výrobci Firefoxu „významné příjmy“. Smlouva byla prodloužena o tři roky a podle zprávy agentury AllThingsD přináší Mozille zhruba 300 milionů dolarů ročně (více než 5,6 miliard korun).

Byl pro vás článek přínosný?