Hlavní navigace

Firmy budou moci používat MariaDB společně s NoSQL

1. 4. 2014

Sdílet

 Autor: © Monty Program
Společnost SkySQL ve svých dvou nových produktech propojila databáze MariaDB a NoSQL.

Rostoucí počet uživatelů mobilních zařízení a cloudových služeb výrazně zvýšil množství dat, se kterými si firmy musí poradit prakticky na denní bázi. Tím se změnily také požadavky na databáze a vzrostla popularita řešení NoSQL, které oproti tradičním relačním systémům nabízí větší flexibilitu a lepší škálovatelnost.

Databáze SQL jsou však i pro jejich datovou konzistentnost pro firmy stále velmi důležitým pomocníkem. Společnost SkySQL, která nabízí komerční produkty postavené na open source databázi MariaDB, se proto rozhodla oba světy spojit, a přichází s novými produkty Enterprise 2 a Enterprise Cluster 2, které mimo jiného přináší integraci s NoSQL databází Apache Cassandra.

„Na integraci s NoSQL jsme všichni čekali příliš dlouhou dobu,“ řekl viceprezident SkySQL Dion Cornett. „Zatímco SQL stále využívají především správci databází, NoSQL si naopak oblíbili vývojáři. Naše produkty tuto propast konečně překonají.“

Přidaná funkce Cassandra SE umožňuje přístup k datům uloženým v clusteru Cassandra. Díky této integraci se tak nyní sloupce z databáze Cassandra zobrazí jako tabulky v MariaDB. Uživatel do těchto tabulek může vkládat data a jinak pracovat s jejich obsahem. Stejně tak lze propojit data uložená v obou typech databází do jediné databáze.

Uvedení nových produktů přichází ve stejnou dobu jako vydání databáze MariaDB 10. Díky funkcím, jako je paralelní replikace, se oproti předchozí verzi zvýšila rychlost. Desátá verze rovněž umožňuje rozdělení větších databázových tabulek mezi více serverů, což má příznivý vliv na výkon a škálování.

Databázi MariaDB 10 již používají společnosti jako Google nebo Wikipedia pro tisíce databázových instancí. Rozhodnutí přeskočit z verze 5.5 rovnou na verzi 10 bylo pro MariaDB velkým krokem, protože tak svým názvem již nebude kopírovat MySQL, která je nyní dostupná ve verzi 5.6. Jedním z cílů bylo obě databáze od sebe lépe odlišit.

příloha_ovladnete_sva_data

Není náhodou, že v tomto týdnu došlo k oznámení nových produktů od SkySQL a současně i nové verze MariaDB. Dodavatelé open source databází a jejich uživatelé se totiž tento týden setkají na kalifornské konferenci Percona Live MySQL Conference & Expo.

 

Byl pro vás článek přínosný?