Hlavní navigace

Flash je nyní v Chromu aktualizován rychleji než kdy dříve

26. 8. 2010

Sdílet

Ve většině případů se prý opravné aktualizace od Adobe dostanou k uživatelům prohlížeče Google Chrome již do dvou dnů od jejich uvolnění.

„Například když společnost Adobe 10. srpna uvolnila update, který opravoval šest zranitelností ve Flash Playeru, do dvou dnů jím bylo chráněno již 70 % uživatelů webového prohlížeče Chrome,“ uvedl Panayiotis Mavrommatis, vývojář, který je součástí bezpečnostního týmu společnosti Google. Oproti červnu se tak prý rychlost aktualizace prohlížeče zlepšila až sedmkrát. Tehdy bylo podle Mavrommatise k zabezpečení 70 % uživatelů potřeba asi 14 dní. Procentuální vyjádření Google získává ze stránek secbrowsing.appspot.com, které informují o zastaralých pluginech.

Za rychlejší aktualizací Flash Playeru podle Googlu stojí spojování pluginů se stabilnějšími buildy prohlížeče Chrome. K samotným uživatelům se pak opravný patch dostává prostřednictvím tiché aktualizační služby, která je součástí prohlížeče. To vše by však nebylo možné bez úzké spolupráce mezi oběma společnostmi. Na té se Google a Adobe dohodli v březnu letošního roku.

Na bezpečnost svých uživatelů nicméně dbají výrobci konkurečních prohlížečů. Například Mozilla provozuje stránku Plugin Check, na které je zobrazen kompletní seznam uživatelem používaných doplňků a informace o jejich možné/nutné aktualizaci. Letos v červnu nástroj dokonce zpřístupnila i uživatelům ostatních prohlížečů, nicméně je možné jej použít pouze na nejnovějších verzích.

Byl pro vás článek přínosný?