Hlavní navigace

Fotoaparáty na léto

1. 6. 2010

Sdílet

Dlouhé letní dny, krásné počasí a výlety si spousta lidí užije s fotoaparátem v ruce. Někomu postačí fotografování s mobilním telefonem, jiný se spolehne na běžné či odolné ...

Dlouhé letní dny, krásné počasí a výlety si spousta lidí užije s fotoaparátem v ruce. Někomu postačí fotografování s mobilním telefonem, jiný se spolehne na běžné či odolné kompaktní přístroje a mnoho cestovatelů využije k zachycení svých vzpomínek profesionálnější techniku v podobě zrcadlovek nebo kompaktů s výměnnými objektivy.
Pořídit pár kouzelných snímků z výletu do hor, koupání u moře, návštěvy pyramid nebo Eiffelovky dokážete v letním počasí v podstatě s jakýmkoliv přístrojem. Na noční snímky spoře osvětlených ulic nebo spoře oblečených tanečnic z karnevalového průvodu, profesionálně vyhlížející portrét nebo pohlednicovou přírodní scenérii je lépe vybírat z dražších zařízení. Buď z kompaktů vyšší cenové kategorie, nebo zrcadlovek či kompaktních přístrojů s výměnnými objektivy.
Při výběru se můžete nechat ovlivnit sympatiemi ke značce, doporučením kamarádů a známých a dobře míněnou radou prodejců v kamenných obchodech nebo v diskuzích na webových prodejních místech. S výběrem by měl pomoci i tento článek, v němž představíme současné trendy, novinky na trhu i osvědčené přístroje, zajímavé svým výkonem či cenou.

Honba za megapixely

Potřebujete snímač, který zachytí desítky milionů obrazových bodů? Pokud chcete svoje snímky tisknout na papír formátu A0 nebo A1, pak zřejmě ano. Ve všech ostatních případech se nenechávejte počtem megapixelů v technické specifikaci příliš ovlivnit. Na fotografii formátu 9 × 13 nebo 10 × 15 cm si vystačíte s 3Mpix snímačem, formát A4 spolehlivě zvládnou fotoaparáty s 5–6 megapixely a snímky 40 × 60 nebo 50 × 70 pořídíte se zrcadlovkami nebo kompakty, jejichž čip zachytí 8–10 megapixelů.
Proč tedy současné kompakty nabízejí 10–12 megapixelů, zrcadlovky 14–18 megapixelů a fullframe přístroje zachytí přes 20 milionů obrazových bodů? Protože je zákazníci chtějí, i když jim mohou občas přinést méně užitku. Na obalu i v technické dokumentaci vypadá vyšší číslo dobře, ale u kompaktů s malým čipem (1/3“ CCD) je velký počet obrazových bodů na malé ploše příčinou výraznějšího šumu ve špatných světelných podmínkách. U fotoaparátů s výměnnými objektivy je situace trochu jiná, i když i zde si troufáme tvrdit, že 10–12 megapixelů je množství více než dostatečné. Větší počet obrazových bodů jsou zrcadlovky a kompakty s výměnnými objektivy schopné zpracovat a z velkého snímku lze snadno pořídit výřez menšího formátu. Kvalitu a ostrost ovlivníte spíše dobrým objektivem než množstvím obrazových dat.
Kvalitní sklo pro kvalitní snímky
Těla fotoaparátů jsou většinou nabízena se základním objektivem a při výběru si můžete vybrat takové balení, které vyhoví zamýšlenému fotografování. Krajináři se budou snažit získat objektiv s širokým ohniskem (9–18 mm, 10–20 mm), milovníci portrétové fotografie sáhnou po pevném ohnisku s výbornou světelností (30 nebo 50 mm s clonou od f1,2 či 1,4), lovci beze zbraně zatouží po teleobjektivu (typicky 50–200 mm nebo 70–200 mm), který zachytí velmi vzdálené objekty. Na trhu jsou samozřejmě i určitá univerzální řešení v podobě objektivů s rozsahem 18–200 mm, 28–105 mm a podobně. Volí je fotografové, kteří chtějí obsáhnout různorodé motivy a nemají potřebu vláčet ve své fotografické brašně více skel najednou.
Zrcadlovky a kompakty s výměnnými objektivy umožňují použití různých objektivů, běžné kompaktní přístroje ale mají objektivy pevně zabudované a na výměnu můžete zapomenout. Pro některé fotoaparáty jsou k dispozici předsádky, které prodlouží ohnisko nebo jej rozšíří, tím však možnosti změny ohniskové vzdálenosti končí. Mějte tuto skutečnost na paměti už při výběru fotoaparátu a využijte nabídky přístrojů se širokým ohniskem 24 nebo 26 mm pro fotografování architektury a přírodních krás, případně zvolte superzoomy a ultrazoomy s velkým přiblížením 20–30×. Nezapomeňte ani na to, že životnost objektivů je výrazně delší než životnost těl fotoaparátů. Plánujete-li v budoucnu nákup FullFrame zrcadlovky (se snímačem 36 × 24 mm), měli byste už nyní myslet na to, zda kupovaný objektiv bude s budoucím tělem správně fungovat. Nebojte se občas zajít do prodejny nebo na akci výrobce se svým starším fotoaparátem a vyzkoušet kvalitnější optiku. Příležitostí je dost a můžete zjistit, že funkční starší tělo s novým kvalitním objektivem dokáže zachytit lepší snímky než novinka s levným setovým sklem.

Clona, čas, citlivost a barva

U jednoduchých kompaktních fotoaparátů většinou budete spoléhat na automatické nebo poloautomatické nastavení a na motivové programy, připravené pro fotografování na horách, na pláži, volbu portrétu, oslav, domácích mazlíčků atd. Dražší fotoaparáty nabízejí stejné možnosti pořízení snímků, předpokládají však určitou zručnost fotografa a míru znalostí, díky níž dokáže využít i nastavení s prioritou clony, času, nebo plně manuální režim a uživatelská nastavení, připravená a vyladěná pro různé příležitosti. Fotograf tak může měnit clonu pro rozostření určité části snímku (popředí, pozadí), využije rychlé časy pro sportovní fotografii a dlouhé časy pro noční fotografie, může přizpůsobit nastavení bílé barvy podle zdroje světla (slunečno, zataženo, žárovka, zářivka nebo přesné hodnoty na stupnici Kelvina). Významnou pomocí v horších světelných podmínkách je vyšší rozsah citlivosti ISO. U malých kompaktních přístrojů dosáhnete nezašuměných snímků s nastavením do ISO 800, zrcadlovky a kompakty s výměnnými objektivy zvládnou ISO v rozsahu 1600–3200, profesionální přístroje pak volitelně nabízejí i hodnoty ISO 25 600 nebo 102 800.

Pomoc pro kvalitní snímky

První důležitou pomocí je optická nebo elektronická stabilizace obrazu (v objektivu nebo v těle fotoaparátu), protože dokáže vyrovnat drobné pohyby přístroje, například stržení při stisku spouště nebo třes ruky. Bez stabilizace se vám podaří pořídit dobré snímky s časem závěrky 0/30–0/60 sekundy, se stabilizací získáte ostré obrázky s dvou- až čtyřnásobně delším časem.
Zajímavou funkcí moderních fotoaparátů je detekce tváře, její označení a sledování. Ve scéně stačí vybrat obličej osoby či osob a fotoaparát se bude snažit zaostřovat jen zvolené osoby (a přizpůsobí tomu nastavení clony, času, případně citlivosti). Některé přístroje nabízejí i detekci úsměvu, při této volbě budete moci fotografovat přesně v tom okamžiku, kdy se sledovaná osoba usměje. Donedávna byly funkce Face Detection, Face Recognition a Smile Detection podporovány jen u lidí, v současnosti najdete v některých fotoaparátech i nastavení pro sledování zvířat (domácí mazlíčci).
Novinkou je také funkce HDR fotografie, která z několika snímků stejné scény v různých nastaveních expozičních režimů vytvoří jeden kvalitní snímek s vyváženým světlem v popředí, ve střední části i v pozadí. Za zmínku stojí i automatická tvorba panoramatických snímků, poskládaných z několika fotografií postupně pořízených z jednoho místa.

Milované a proklínané video

Většina fotoaparátů s loňským či letošním rokem výroby nabízí kromě fotografování statických snímků do formátů JPEG a RAW také podporu nahrávání videa. V lepším případě se může jednat o Full HD video 1920 × 1080 obrazových bodů, v horším, ale stále vítaném půjde o HD rozlišení alespoň 720p. V případě digitálních zrcadlovek a fotoaparátů s velkým čipem jsou videosoubory velmi zdařilé, jejich kvalitu ovlivňuje jak velký snímač, tak kvalitní objektivy. Video je třeba chápat jako doplněk, není mu dosud přizpůsobeno průběžné ostření při změně scénických poměrů, dochází k rozostření při změnách ohniskové vzdálenosti. Přesto videosekvence stojí za zkoušku a použijete-li pro jejich pořízení stativ, dobře si promyslíte pohyb „kamery“ a stihnete manuálně upravit ostrost, překvapí vás výsledný profesionální dojem. Počítáte-li s natáčením videosekvencí, nezapomeňte na pořízení velké paměťové karty a druhého akumulátoru. Obojí se vám bude skutečně hodit.

Na následujících stránkách…

Při krátkých testech jsme se podívali na zoubek několika digitálním zrcadlovkám, kompaktům s výměnnými objektivy a pokud si nevyberete, můžete pokračovat ve čtení o poměrně povedených ultrazoomech. Dobrou zprávou je, že levné zrcadlovky se dají pořídit za méně než deset tisíc korun. Smysluplnější modely se pohybují v rozmezí 15–20 000 Kč a za „něco extra“ bez mrknutí oka zaplatíte dvojnásobek nebo víc. Stejně kladně můžeme hodnotit fakt, že za více než deset tisíc už těžko narazíte na nějaký šmejd, který vám jen tahá peníze z kapsy. Fotoaparáty si lépe poradí s pořízením snímků v horších světelných podmínkách, provedou vás výběrem scénických režimů nebo správným nastavením clony a času závěrky, na vás zbude jen krásná úloha stisknout v neopakovatelném čase spoušť.

Byl pro vás článek přínosný?