Hlavní navigace

Galéra – nejvýkonnější superpočítač střední a východní Evropy

9. 4. 2008

Sdílet

V Polsku bych oficiálně spuštěn superpočítač s názvem Galéra se 1400 čtyřjádrovými procesory Intel Xeon. Jedná se o nejvýkonnější stroj střední a východní Evropy a v rámci celé Evropy je devátý největší. Podívejte se, jak takový počítač vypadá a k čemu slouží.

V Polsku bych oficiálně spuštěn superpočítač s názvem Galéra se 1400 čtyřjádrovými procesory Intel Xeon. Jedná se o nejvýkonnější stroj střední a východní Evropy a v rámci celé Evropy je devátý největší.

Počítač oficiálně spustili Paul Otellini, prezident a generální ředitel společnosti Intel, spolu s profesorem gdaňské technické univerzity Januszem Rachońem a profesorem Mścisławem Nakoniecznym, ředitelem TASK (Trójmiejska Akademicka Sieć Komputerowa). Stalo se tak v rámci slavnostní ceremonie v informačním centru TASK v Gdaňsku.

Sestavení superpočítače Galéra (v angl. The Galley) oznámili tvůrci již před šesti měsíci. Nyní je superpočítač dokončen a v provozu. Poskytuje výpočetní výkon v hodnotě 50 bilionů operací za sekundu (Teraflops). To je 4400krát vyšší výkon, než jakým disponoval počítač IBM Deep Blue, který v roce 1997 porazil v šachové partii velmistra Garriho Kasparova. Superpočítač disponuje 1400 čtyřjádrovými procesory Intel Xeon se silou 5600 výpočetních jader.

Superpočítač Galéra bude využíván několika polskými univerzitami, kterým bude pomáhat s pracemi na stovkách vědeckých projektů a výzkumem v různých odvětvích – chemii, fyzice, strojírenství, elektrotechnice a oceánografii. Některé z těchto aktivit mají za cíl nalézt protilátky pro boj s rakovinou, přijít na nová aerodynamická řešení v letectví či analyzovat proudění světových moří.

Superpočítač Galéra je 17 metrů dlouhý a váží 5 tun. Pracuje na 350 serverech se čtyřmi čtyřjádrovými mikroprocesory v každém z nich. Délka veškeré použité kabeláže přesahuje 12 km.

Nenechte si ujít:
Superpočítač za 30 mil. dolarů s 15 744 procesory ožil v Texasu

Amálka, nejvýkonnější počítač v ČR, využívá 326 procesorů

SGI sestavila největší FPGA superpočítač na světě

Dodávky Barcelony se opozdí díky chybě v cache

TRIPS - superpočítač na čipu

Skulltrail od Intelu - osm jader přináší maximální výkon
Pro srovnání, nejvýkonnější počítač v ČR s 326 procesory Xeon od Intelu, přezdívaný Amálka, který slouží v Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd, má výpočetní výkon pouhých 4,07 Teraflops – více informací o Amálce lze najít zde.


Celkový pohled na polskou Galéru.

 

Byl pro vás článek přínosný?