Hlavní navigace

Gartner: Polovodičový průmysl zažívá žně díky vysokým prodejům PC

6. 6. 2010

Sdílet

Prodeje PC a smartphonů rapidně rostou, díky čemž analytici Gartneru předpovídají vysoké obraty firem, působících v polovodičovém průmyslu.

Konkrétně by se podle analytiků měl letos zvýšit obrat výrobců polovodičů meziročně o 27,1 % ve srovnání s rokem 2009, přičemž původně Gartner počítal s nárůstem „jen“ o 19,9 %.

Podle Bryana Lewise, viceprezidenta pro výzkum v Gartneru, je to dáno jak zlepšováním globální ekonomické situace, tak i vyššími výdaji firem a dobrými prodeji počítačů, které převyšují dřívější odhady. To má ovšem také vliv na růst cen polovodičů, hlavně na paměťové čipy.

Právě PC a smartphony se budou podílet na nárůstu trhu s polovodiči 40 % a vysoké prodeje přinesou také růst obratu firem, které vyrábějí mikroprocesory. Původní odhad 10% meziročního nárůstu obratu v oblasti mikroprocesorů proto analytici Gartneru nyní zrevidovali na 15 %. To potvrzují i údaje firem Intel a AMD, které v dubnu informovaly, že průměrné prodejní ceny nových PC vzrostly a ekonomické prostředí v IT průmyslu se oproti loňskému roku výrazně zlepšilo.

Lewis upozorňuje, že ceny pamětí DRAM, které dosud rychle stoupaly, by mohly letos přinést zvýšení obratu v tomto segmentu až o 78 %. Ceny paměťových čipů DDR3 meziročně vzrostly více než na dvojnásobek a poptávka by měla být stále vysoká, nicméně další dramatický růst by se již neměl konat, dodává Lewis. Dodavatelé počítačů totiž vyvíjejí tlak na výrobce pamětí právě kvůli jejich cenám, které se jim zdají již příliš vysoké. Obvyklým řešením je proto osazení PC menším množstvím operační paměti než dříve. Počítače, které byly původně vybaveny 4 GB paměti, jsou nyní dodávány za obdobnou cenu jen se 3 GB a ty, které obsahovaly 3 GB RAM, mají dnes obvykle jen 2 GB. Prodeje ukazují, že právě menší množství osazené paměti a tím pádem i nižší cena dělají počítač pro zákazníka atraktivnější.

Nové typy přístrojů, jako např. iPad od Applu, až tak výrazný vliv na polovodičový trh mít v současnosti nebudou, neboť se jedná stále o velmi malý díl z celého koláče. Ale pokud tento segment bude i nadále růst, mohl by znatelně ovlivnit obrat výrobců polovodičů někdy kolem roku 2013, dodává Lewis.

Byl pro vás článek přínosný?