Hlavní navigace

Gartner: Symbian a BlackBerry se prodávají méně

3. 3. 2012

Sdílet

Globální prodeje mobilních telefonů dosáhly ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku celkové výše 477 milionů jednotek, což je mezičtvrtletní nárůst o 7,9 % a meziročně o 5,4 procenta. Uvádí to studie, kterou uveřejnil Gartner.

Podle ní za vzestupem stojí především zájem uživatelů o smartphony – jejich dodávky povyskočily mezičtvrtletně o 29 %, respektive meziročně o 47 %. Prodalo se jich celkem 149 milionů a za celý rok 2011 pak 472 tisíc, což představuje téměř třetinu ze všech dodaných mobilů.

Za pozornost stojí, že 24 % prodaných smartphonů připadá na jediný model – Apple iPhone 4S. Jeho výrobce se i díky tomuto úspěchu propracoval na třetí místo mezi všemi výrobci mobilních telefonů, když překonal firmu LG, a samozřejmě na první pozici mezi dodavateli chytrých telefonů. Zájem o produkty Applu byl zejména v Severní Americe a západní Evropě.

Zatímco Apple a Samsung si své pozice celkem udržely, výsledky dalších prodejů, jako jsou LG, Motorola, Sony Ericsson i RIM (BlackBerry), byly opět zklamáním.  Stalo se tak mimo jiné i v důsledku tlaku výrobců levnějších smartphonů, jako jsou ZTE nebo Huawei, jejichž podíl koncem loňského roku vzrostl.

K výrazným změnám došlo ve čtvrtém kvartále 2011 i na poli operačních systémů pro smartphony – podíl Androidu překročil 50% hranici, což představuje meziroční zvýšení o dvě třetiny. Naopak dvoutřetinový pokles podílu je vidět u Symbianu a 40% snížení u BlackBerry OS.

Pro letošní rok analytici očekávají, že prodeje všech mobilů vzrostou o zhruba 7 %, zatímco chytrým telefonům předpovídají mnohem razantnější dynamiku – na úrovni 40 %.

 

Globální prodej všech mobilů

ICTrocenka

Podíl výrobců podle kusových dodávek, čtvrté čtvrtletí 2011

Nokia

23.4 %

Samsung

19,4 %

Apple

7,4 %

ZTE

4,0 %

LG Electronics

3,6 %

ostatní

42,2 %

 

 

Zdroj: Gartner, únor 2012

Byl pro vás článek přínosný?