Hlavní navigace

Gmail přichází s lepším zabezpečením

15. 1. 2010

Sdílet

Kvůli problémům, které by mohly obtěžovat uživatele, se společnost Google rozhodla, že bude pro svou službu Gmail využívat bezpečnější protokol. Podle načasování se zdá, že jde o reakci na útoky čínských hackerů na tuto on-line e-mailovou službu.

Společnost Google nabízela dříve přístup ke službě Gmail přes HTTPS jako možnost, ale od úterý jde o základní nastavení. Protokol HTTPS, který šifruje webový obsah, je více náročný a proto je pro společnost Google jeho využívání dražší. Změna byla ohlášena na oficiálním blogu společnosti, bez zmínky o sporu, který společnost vede s Čínou kvůli útokům hackerů na emailovou službu.

"Využívání HTTPS pomáhá chránit data před sledováním od třetích stran, například při využívání veřejných Wi-Fi spotů," napsal Sam Schnillace, technický ředitel služby Gmail.

"Nejdříve jsme nechali volbu, zda využívat tento protokol, na uživatelích, jelikož je tu jedna nevýhoda: HTTPS může zpomalit přenos emailu, jelikož šifrovaná data neputují po webu tak rychle jako nešifrovaná. Několik uplynulých měsíců jsme proto hledali kompromis mezi bezpečností a rychlostí a rozhodli jsme se, že užívání jen HTTPS protokolu bude to pravé."

Zkratka HTTPS znamená Hypertext Transport Protocol Secure. Protokol je zaměřen na ochranu před odposlechem a takzvanými "man-in-the-middle" útoky na informace, které putují po internetu.

HTTPS protokol využívaný službou Gmail bude chránit citlivé obchodní informace, o což se HTTP protokol nesnaží. To je důležité např. pro firemní uživatele. HTTPS protokol je již déle využíván finančními institucemi a jinými organizacemi, které potřebují zabezpečený přístup k webovým stránkám a aplikacím.

Pro většinu uživatelů je tato změna nepodstatná a možná ji ani nezaznamenají. Nicméně uživatelé, kteří využívají službu Gmail off-line, se mohou potkat s problémy.

"Pokud pracujete se službou Gmail off-line přes HTTP, změna na HTTPS pravděpodobně způsobí nějaké problémy," varuje společnost. Instrukce jak se s tímto problémem vyrovnat, získáte zde:

http://mail.google.com/support/bin/answer.py?hl=en&answer=172697

Byl pro vás článek přínosný?