Hlavní navigace

Google brání Android: Tvrzení Oraclu jsou neopodstatněná

16. 8. 2010

Sdílet

Google se hodlá bránit nařčení Oraclu z porušení autorských práv souvisejících s jazykem Java. Ke zneužití Javy prý mělo dojít při vývoji mobilního operační systém Android.

Podaná žaloba je podle mluvčího Googlu Aarona Zamosty zklamáním a nepodloženým útokem nejen proti samotnému Googlu, ale především také proti celé open source komunitě Java, která se prý každý den snaží vytvářet z webu lepší místo. Google si pevně stojí za svým tvrzením, že sporná technologie Dalvik operačního systému Android nikterak nezneužívá duševního vlastnictví společnosti Sun Microsystems, která se počátkem tohoto roku stala součástí Oraclu. Více viz článek Oracle chce vydělat na úspěchu OS Android, útočí na Google kvůli Javě.

Právě s podezřením na porušení svého duševního vlastnictví se v minulém týdnu Oracle obrátil na okresní soud v San Francisku. Dalvik podle něj kopíruje Javu a porušuje patentová a autorská práva společnosti. Google si prý k tomuto účelu dokonce najal několik bývalých Java inženýrů společnosti Sun. Žalobou chce Oracle dosáhnout zablokování údajného protiprávního jednání a nahrazení škod.

„Určité spekulace o možné protiprávní spojitosti Dalviku a Javy tu byly již dříve. S rostoucí popularitou Androidu tedy není jednání Oraclu tolik překvapující,“ myslí si Al Hilwa, analytik IDC. Podle něj může žaloba Androidu ublížit i v případě, že Google soudní při vyhraje. Nejvíce na ní prý může doplatit Android market. Stejně tak si pod sebou ale podřezává větev i Oracle, pro kterého nemusí být soudní tahanice tou nejlepší reklamou. Lze také očekávat zhoršení již tak napjaté situace kolem samotné Javy.

Byl pro vás článek přínosný?