Hlavní navigace

Google chce nahradit formát JPEG

2. 10. 2010

Sdílet

Společnost Google se stále snaží zrychlovat web a teď přichází s plánem zmenšit velikost obrázků, jež tvoří 65 procent velikosti dat na internetu.

Ve čtvrtek společnost Google oznámila, že připravuje uvolnění vývojářského preview nového formátu obrázků, který byl nazván WebP. Má být alternativou k JPEG formátu, který je nyní obvykle využíván pro obrázky na internetu. WebP by měl znatelně zmenšit velikost obrázků, alespoň to Google slibuje.

A díky tomuto snížení velikosti se očekává, že internetové stránky by se mohly načítat mnohem rychleji. "Obrázky a fotky mohou citelně zpomalit uživatelův přístup na internet, hlavně pokud je zprostředkován přes omezené sítě, například mobilní," napsal Richard Rabbat, produktový manažer u firmy Google, v blogovém příspěvku.

"Abychom mohli měřit a hodnotit naše úsilí, náhodně jsme z webu vzali milion obrázků (většinou JPEG formát a pár ve formátu PNG a GIF) a překódovali jsme je do WebP aniž bychom nějak zmenšili vizuální kvalitu. Výsledkem byla průměrně o 39% procent menší velikost souboru," píše dále. "Očekáváme, že vývojáři dosáhnou v praxi ještě větší úspory místa s WebP, pokud začnou s ještě nekomprimovaným obrázkem."

Dan Olds, analytik u firmy The Gabriel Consulting Group, poznamenal, že toto zmenšení velikosti by mohlo výrazně ovlivnit rychlost přenosu obrázků. Otázkou je, zda se formátu WebP povede stát standardem ve světě JPEG.

"Pokud se ovšem podaří, aby se stal standardem, mohlo by to znamenat nárůst výkonu u širokého okruhu aplikací, ne jen u internetového obsahu. Nicméně je tu ještě hodně práce," tvrdí Olds. "Zaprvé, nový formát musí být schopen nabídnout stejný rozsah kvality jako JPEG. A JPEG standard je všestranně uznávaný a bude velmi těžké nahradit ho jiným standardem, i když třeba bude o hodně lepší."

Olds dále dodává, že by WebP nemusel ovlivnit jen rychlost internetu. Také by to mohlo ovlivnit uchovávání dat. "Většina obrázků jsou malé soubory, ale je jich hodně," poznamenal. "Průměrná webová stránka obsahuje pravděpodobně stovky, ne-li tisíce jednotlivých obrázků. Takže pokud se podaří zmenšit velikost souborů, dotkne se to v dobrém ukládání dat, rychlosti načítání obrázků a dokonce rychlosti posílání emailů, pokud jsou v příloze obrázky."

A to by mohlo znamenat velkou úsporu místa na discích pro společnosti podnikající v on-line byznysu.

Byl pro vás článek přínosný?