Hlavní navigace

Google chce tisknout z cloudu

19. 4. 2010

Sdílet

Google představil technologii bezdrátového tisku dokumentů z mobilních zařízení, jako jsou smartphony, tablety či notebooky běžící pod operačním systémem Google Chrome.

Díky nové technologii, nazvané Google Print Cloud, bude možné provádět tisk dokumentů prostřednictvím webových, desktopových či mobilních aplikací. Odpadá přitom potřeba mít na daném zařízení nainstalovaný ovladač tiskárny. K odesílání tiskových úloh totiž dochází přes internet.

Google počítá i s využitím této technologie pro své online kancelářské aplikace Google Docs. Daný dokument bude možné jednoduše vytisknout na jakékoliv tiskárně, ke které má uživatel přístup. V tomto případě tak uživatel nepotřebuje disponovat ani desktopovým textovým editorem. Celý projekt je však zatím ještě v plenkách. Google do něj chce zapojit i externí vývojáře a prodejce. Zveřejnil proto kód technologie spolu s doplňující dokumentací a čeká na zpětnou vazbu vývojářské komunity.

Google Print Cloud je součástí širší snahy Googlu zvýšit zájem o cloud computing. Ve stádiu vývoje se stále nachází open-source operační systém Chrome. Již koncem tohoto roku by však mohl objevit v prvních přístrojích, počítá se s ním především pro nízko-energetické netbooky.

Chrome OS je od základu designován pro cloud computing, takže poběží jako webová aplikace. Velkou otázkou bylo, jakým způsobem bude systém komunikovat s ostatními perifériemi, jako jsou například právě tiskárny. Tento problém je tedy nyní takřka vyřešen.

Byl pro vás článek přínosný?