Hlavní navigace

Google: Chrome OS může být konkurencí i pro Android

14. 5. 2011

Sdílet

 Autor:
Zástupci Googlu potvrdili, že její mobilní platformy Chrome OS a Android mohou být v budoucnu vůči sobě konkurenční.

V současnosti ale Google nevidí žádný konflikt mezi Androidem, který je určený primárně pro tablety a smartphony a nově představeným Chrome OS, jenž má být zaměřen na cloudově orientované notebooky (více o jeho uvedení a prvních představených modelech chromebooků najdete v článku Google představil Chrome OS a Chromebooky). Sám Sundar Pichai, který pracuje v Google jako senior vice president pro Chrome, na otázku, zda se počítá s Chrome OS i v tabletech odpověděl, že zatím nejsou k dispozici plány pro jiné typy zařízení než pro notebooky, označované také jako chromebooky. Nicméně uznává, že v budoucnu možná kolize může nastat, není to ovšem na pořadu dne. Pichai tvrdí, že nabídkou více operačních systémů chce dát uživatelům možnost volby. Otázkou také je, jak se vůbec Chrome OS uchytí, neboť popularita netbooků rychle opadá a místo ní jsou v hledáčku zájemců lehčí a mobilnější tablety. Podle některých komentátorů tedy Chrome OS přichází v poměrně nevhodnou dobu.

Google tvrdí, že chromebooky nabídnou nový model computingu s neustálým připojením k internetu, což má nabídnout možnost lepší správy těchto počítačů a také rychlejší start aplikací. Google tímto krokem začne konkurovat i Microsoftu a jeho platformě Windows, zatímco dosud se střetávali zejména ve sféře vyhledávání, prohlížečů, kancelářských aplikací a v oblasti smartphonů.

Co se týká Androidu, tam je primárním úkolem Googlu tuto silně fragmentovanou platformu sjednotit a nabídnout stejnou verzi pro tablety i smartphony.

Byl pro vás článek přínosný?