Hlavní navigace

Google Chrome podporuje hlasové vyhledávání

28. 11. 2013

Sdílet

 Autor: © Ken Hurst - Fotolia.com
Google Chrome podporuje hlasové vyhledávání Google v úterý vydal nové rozšíření pro svůj prohlížeč Chrome, uživatelé notebooků a PC tak budou moci vyhledávat na Googlu, aniž by museli psát. Na počítač s nainstalovaným rozšířením (a mikrofonem) bude stačit promluvit.

Nové rozšíření se jmenuje Google Voice Search Hotword a lze ho stáhnout v Internetovém obchodu Chrome. Modul je však zatím k dispozici pouze v betaverzi, která je dostupná všem uživatelům.

Hlasové vyhledávání bude fungovat pouze na webu google.com po hlasovém příkazu „OK, Google,“ následovaném termínem, který chce uživatel vyhledat.

Google novou funkci představil ve svém videu vzhledem k blížícímu se americkému díkuvzdání na příkladu různých receptů. Ve videu společnost ukázala, jak snadno lze vyhledávat, stačí říct: „OK Google, srovnej olivový olej s máslem,“ nebo: „OK Google, kolik je pět lžiček gramů?“

Kromě toho si mohou uživatelé příkazem „OK Google, nastav připomínku na deset minut,“ nebo: „připomeň mi v neděli koupit více oleje,“ nastavovat připomínky a poznámky.

Protože funkce může na notebooku příliš vybíjet baterii, uživatelé si mohou nastavit, aby přestala poslouchat například po pěti minutách nečinnosti.

příloha_ovladnete_sva_data

Tato funkce je dostupná pouze na webu www.google.com, ale uživatelé mohou použít dále hlasové vyhledávání i ze stránky s výsledky.
Google kromě toho také pracuje na vylepšení vyhledávacích algoritmů, uživatelům tím chce poskytnout lepší odpovědi a možnost kladení komplexnějších otázek.

Google službu hlasového vyhledávání poprvé představil v květnu na konferenci pro vývojáře I/O, kde viceprezident společnosti Amit Singhal řekl, že chce Google vyvinout takové funkce, aby měli uživatelé pocit, že se na informaci ptají svého kamaráda.

Byl pro vás článek přínosný?