Hlavní navigace

Google chystá funkce generativní AI pro uživatele Workspace a vývojáře

17. 3. 2023

Sdílet

 Autor: © Alexander Limbach - Adobe Stock
Nové funkce umožní automatizované psaní e-mailů či tvorbu a modelování vývojářských nástrojů s využitím umělé inteligence.

Google oznámil, že vydá v preview verzích tří nové funkcionality využívající umělé inteligence, včetně kreativních AI nástrojů pro Google Workspace, kódovacích nástrojů využívajících rozhraní PaLM a MakerSuite a modelů pro službu Vertex AI.

Nechali byste se operovat robotickým chirurgem?

Funkce Workspace se v současné době zaměřují na aplikace Dokumenty a Gmail. Uživatelé mohou pomocí umělé inteligence Googlu přepisovat e-maily v určitém stylu nebo tónu, nebo dokonce generovat celé dokumenty.

Stačí požádat systém o „vygenerování prodejního sdělení“ nebo podobný úkol a systém vytvoří jednoduchý dokument, který si pak uživatelé mohou upravit podle svých potřeb. Umělá inteligence může také pomoci přepracovat dokumenty tak, aby odpovídaly formálnějšímu tónu, nebo je například zestručnit.

Podle viceprezidenta společnosti Gartner Sida Naga tato funkcionalita navazuje na funkce, které Google skýtá už nějakou dobu. „Inteligentní tvorbou disponují odjakživa. Je součástí schopností jejich jazykového modelu. Nyní ji s využitím potenciálu generativní AI posouvají na další úroveň,“ uvedl Nag.

PaLM API umožňuje připojení k velkým jazykovým modelům

Další dvě hlavní oznámení se zaměřují spíš na vývojáře a podnikové uživatele. Tím prvním je rozhraní PaLM API, které je podle oficiálního blogu společnosti navrženo jako snadný vstupní bod pro využití velkých jazykových modelů Google pro cokoli od generování obsahu a chatu až po obecnější analýzu.

API funguje společně s nástrojem nazvaným MakerSuite, který lze použít k vytvoření vzorového kódu pro vývojáře.

Posledním významným prvkem, který Google uvedl, je nová funkce pro Vertex AI, jejímž cílem je umožnit společnostem využívat technologie společnosti Google k vytváření a přizpůsobování vlastních AI aplikací.

Nástroj Generative AI App Builder umožňuje uživatelům pomocí přednastavených šablon velmi rychle automaticky generovat boty, vlastní vyhledávače a dokonce i digitální asistenty, zatímco podpora generativní AI, která přichází do Vertexu, jim umožní vytvářet a přizpůsobovat aplikace podrobnějším způsobem.

příloha_ovladnete_sva_data

„Spuštění preview generativní AI je významným krokem v rozvoji platformy Vertex,“ míní Rowan Curran, analytik společnosti Forrester. „Trh s platformami AI/ML se rychle posouvá směrem k zavádění funkcí generativní AI a oznámené funkce společnosti Google jsou podobné těm, které jsme viděli u ostatních hlavních hráčů v této oblasti.“

Google uvedl, že ještě než funkce vydá veřejně, zpřístupní je během roku „důvěryhodným testerům“.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?