Hlavní navigace

Google Instant pro mobily: První dojmy jsou spíše rozpačité

7. 11. 2010

Sdílet

Google nedávno spustil beta verzi svého vyhledávání v reálném čase, označované také anglickým termínem Instant, pro mobily s OS Android a iOS 4.

Beta je podobně, jako tomu bylo u desktopové verze, zatím k dispozici jen v USA (více o ní najdete v článku Google Instant změní podobu vyhledávání na webu) a je dostupná přes webové prohlížeče v telefonech místo pomocí speciální Google aplikace pro vyhledávání. Naši američtí kolegové tuto technologii vyzkoušeli a informovali o svých dojmech, aby si i uživatelé ve zbytku světa mohli udělat představu, na co se těšit či naopak netěšit. I když totiž tato technologii funguje podobně jako její desktopová verze, v mobilním prostředí má některé specifické neduhy...

Podle prvních zkušeností se zdá, že Google splnil to co sliboval, nicméně vyhledávání je (alespoň na iPhone 3GS připojeném k internetu přes Wi-Fi, na němž byl mobilní Instant testován) pomalejší než na běžných počítačích, ale přesto dokáže vyhledávání stále o něco urychlit. Výsledek je ovšem poměrně hodně závislý na rychlosti připojení telefonu k internetu a zvlášť u 3G sítí rychlost fluktuuje mnohem více, než je tomu v případě Wi-Fi. Pokud se Instant zpomalí příliš, je vhodné jej raději vypnout odkazem pod boxem pro vyhledávání.

Podobně jako na stolních PC se při zadávání textu přepisují výsledky a současně navrhují možná dokončení hledaných klíčových slov podle minulých vyhledávání a databáze nejčastějších dotazů. I když na běžných monitorech PC toto muže být bez problémů, u malých displejů na mobilu přišlo neustálé měnění obsahu i návrhů klíčových slov našim americkým kolegům již trochu chaotické.

Dalším problémem může být virtuální klávesnice, která na iPhonu zabere skoro polovinu obrazu a zbytek pak obsadí nápověda klíčových slov od Googlu, takže při zadávání dotazu je vidět de facto vždy jen jeden výsledek, což trochu kazí „instantnost“ celého vyhledávání. Na iPhonu se také stává o něco složitější přejít na stránky s výsledky vyhledávání, aniž by uživatel omylem potvrdil jeden z návrhů klíčových slov od Googlu, čímž ovšem začíná celý proces znovu a doba hledání se tak místo slibovaného zkrácení prodlužuje.

Google Instant pro mobilní telefony je stále ve fázi beta, takže je možné, že se na jeho zlepšení bude ještě pracovat. Zatím lze tuto technologii najít také jen na stránce google.com a ne v dalších mobilních aplikacích Googlu. Tam se možná dostane později, ale naši američtí kolegové jsou přesvědčeni, že hlavní konkurencí zde pro něj bude hlasové vyhledávání (to je navíc od poloviny letošního září dostupné již plně v češtině, viz článek Google spouští hlasové vyhledávání z mobilů v češtině).

I přes několik zmíněných problémů je použití technologie Instant spíše otázkou zvyku a pokud se s ní naučíte pracovat, může vám podobně jako v případě desktopové verze čas pro nalezení výsledků výrazně ušetřit. Výhodou je i uspoření námahy, kterou obvykle stojí vyklepání dotazu na titěrné klávesnici, jíž smartphony často disponují, ať již je virtuální nebo hardwarová.

Byl pro vás článek přínosný?