Hlavní navigace

Google+ končí

9. 10. 2018

Sdílet

 Autor:
Někdejší ambiciózní konkurent Facebooku je na konci své cesty v dosavadní známé podobě. Google přiznal bezpečnostní pochybení.

Google uzavírá podstatnou část své sociální sítě Google+. Ukázalo se navíc, že data stovky tisíc uživatelů byla ohrožena. Jak společnost uvedla, v důsledku softwarové chyby byla část informací, o nichž se uživatelé domnívali, že jsou soukromé, přístupná třetím stranám. Problém se dle Googlu mohl týkat až půl milionu účtů.

A co hůř, dle zjištění deníku Wall Street Journal o něm Google věděl už od března, ale až dosud mlčel. Deník cituje interní dokumenty společnosti, ve kterých se píše, že zveřejnění problému by vedlo k okamžitému zájmu regulačních úřadů. Na to Google aktuálně reagoval tak, že prý nešlo o natolik závažný problém, aby o něj musela být veřejnost ihned informována.

„Naše oddělení pro ochranu soukromí a dat se problémem zabývalo, zkoumalo, o jaká data se jedná, zda dokážeme přesně identifikovat uživatele, zda chyby v systému někdo zneužil a zda – ať už my jakožto vývojáři nebo uživatelé – můžeme podniknout nějaká opatření. Na základě těchto zjištění jsme následně dospěli k závěru, že nešlo o tolik závažný problém.“

Připomeňme, že Google+ byl spuštěn v roce 2011, a brzy se zapsal jako neúspěšný pokus Googlu konkurovat Facebooku. Posledních pár let se pak spekulovalo, zda Google projekt odpíská, což se nyní děje. Alespoň částečně. Google+ končí v podobě pro běžné uživatele, nabízen bude v privátní verzi pro využití v rámci firem.

„Nepodařilo se nám získat širší uživatelskou ani vývojářskou základnu a využívaní aplikací v rámci Google+ bylo též omezené,“ přiznal Ben Smith, inženýrský viceprezident Googlu.

příloha_ovladnete_sva_data

V minulosti byl Google skoupý na informace o tom, kolik lidí a jak často Google+ používají, ve světle současné kauzy však společnost otevřeně připouští, že nijak zásadní roli na poli sociálních sítí Google+ nehrál. Devadesát procent uživatelů na Google+ prý přichází víceméně náhodou a letmo, když na síti stráví méně než pět vteřin.

V důsledku oznámení ukončení Google+ v dosavadní podobě se propadly akcie mateřské společnosti Googlu Alphabet o 1,23 %.

Byl pro vás článek přínosný?