Hlavní navigace

Google má problém s bezpečností Windows

2. 6. 2010

Sdílet

Společnost Google v rámci procesu zvyšování bezpečnosti přestává interně používat Windows a přechází na Linux a Mac OS.

Zprávu přinesl magazín Financial Times, podle něhož řada z 10 000 zaměstnanců tohoto internetového giganta přechází na alternativní operační systémy jako je Mac OS a Linux. Zajímavé je, že nepadla ani zmínka o Chrome OS, což je operační systém vyvíjený Googlem, který by měl být dokončen v druhé polovině letošního roku. Tento systém má být založen na Linuxu, ale fungovat by měl jen na specificky designovaném hardwaru. Celkově je okolo Chrome OS až podezřele ticho, na to, že by měl být již v závěrečné fázi vývoje.

Motivace tohoto rozhodnutí Googlu je dána tzv. čínskými útoky ze začátku roku, které pak vyústily ve vypnutí čínské cenzurované verze vyhledávače Googlu a spory s tamějšími úřady. Útoky totiž ukázaly, že většina zaměstnanců pracuje právě na OS Windows s Internet Explorerem, který se ukázal jako slabým článkem. Více viz článek Zaměstnanci Googlu nepoužívají Chrome, ale Internet Explorer 6.0, ukázaly útoky.

O vyšetřování útoku najdete bližší informace v článku Útok proti Googlu vystopován do čínských univerzit na našem sesterském Securityworldu.

Google proto zakázal zaměstnancům instalovat nové kopie Windows na svoje pracovní počítače a tuto skutečnost potvrdil i jeden z pracovníků s tím, že dosud byla situace nejasná ohledně další strategie v souvislosti s práce na operačním systému Microsoftu.

Další zaměstnanec pak potvrdil, že ohledně Linuxu má (z hlediska bezpečnosti) mnohem lepší pocity, než ohledně operačních systémů Microsoftu. Google ovšem odmítl potvrdit detaily tohoto interního kroku s tím, že prostě pracuje na zlepšování efektivity svého byznysu a není potřeba tuto skutečnost blíže komentovat.

Byl pro vás článek přínosný?