Hlavní navigace

Google nabízí nástroj pro vytváření kurzů online

14. 9. 2012

Sdílet

 Autor: © olly - Fotolia.com
Aplikace, kterou společnost úspěšně používá k vytváření kurzů online pro desítky tisíc účastníků, je nyní k dispozici jako open source.

Společnost Google zveřejnila sadu online nástrojů pro učitele a pořadatele výukových kurzů. Protože jsou volně k dispozici zdrojové kódy, mohou zdatnější zájemci upravovat platformu podle svých potřeb a samozřejmě i přispívat k dalšímu rozvoji a odstraňování chyb tohoto softwaru.

„Projekt open source Course Builder je pro nás experimentálním prvním krokem do světa vzdělávání online. Vznikl jako kopie našeho vlastního systému, který považujeme za užitečný, a naznačuje naše další záměry. Chceme samozřejmě pokračovat v jeho vývoji, přesto jsme ale chtěli tuto omezenou kódovou základnu nabídnout ostatním co nejdříve, abychom zjistili, jak s ní první nezávislí uživatelé naloží, a abychom se mohli podílet na dalším vývoji vzdělávacích nástrojů,“ napsal na oficiální blog Peter Norvig, ředitel výzkumu Googlu.

Podle informací Googlu již platformu systému Course Builder využívají 3 univerzity v USA a 2 v Evropě, konkrétně Stanfordova univerzita v Palo Alto, Kalifornská univerzita v San Diegu, Indianská univerzita, univerzita v Madridu a Švýcarský federální institut v Lausanne.

Google se v nadcházejících měsících chystá uspořádat řadu různých akcí, které by měly pomoci s představením platformy Course Builder vzdělávacím institucím různých stupňů. Společnost také údajně spolupracuje s projektem edX – neziskovou organizací založenou Harvardovou univerzitou a MIT, která vyvíjí platformu vzdělávání online postavenou na otevřených standardech. Platformu samozřejmě mohou využívat i podniky pro vzdělávání svých zaměstnanců nebo zákazníků.

Google se v oblasti softwaru open source angažuje v mnoha oblastech. Mimo jiné provozuje i server, na kterém lze jednotlivé projekty zveřejňovat a spravovat a který použil i k distribuci platformy Course Builder. Největším projektem open source je mobilní operační systém Android, který využívá mnoho výrobců smartphonů a tabletů, ale i vestavěných počítačů, inteligentních televizorů nebo autorádií a dalších přístrojů spotřební elektroniky.

Byl pro vás článek přínosný?