Hlavní navigace

Google Nexus 7. První dojmy i pojmy

29. 6. 2012

Sdílet

 Autor: IDG News Service
Google včera na nevídaně akční keynote vývojářské konference Google I/O představil svůj sedmipalcový tablet Google Nexus 7 se zbrusu novým OS Android 4.1 Jelly Bean.

Upusťme alespoň prozatím od papírových specifikací, předpokladů a prognóz o tom, jak Nexus 7 zamává nebo nezamává s trhem tabletů, a podívejme se, jaké plusy a mínusy odhalili naši američtí kolegové při prvním seznámení se s tabletem, který je k vyzkoušení na právě probíhající konferenci Google I/O.

Již na první pohled je zřejmé, že Google ve spolupráci se společností Asus, která tablet vyrábí, udělal celou řadu věcí opravdu dobře. Bez kompromisů to však při zachování přátelské cenové hladiny, která v případě modelu s 8GB interní pamětí dosahuje výše 199 dolarů a u modelu s 16GB pamětí 249 dolarů, prostě nejde.

Čím Nexus 7 zaujme?

V porovnání se současným standardem 7“ tabletů, jejichž displej dosahuje rozlišení 1024 x 600 pixelů, představuje IPS displej Nexusu 7 s  rozlišením 1280 x 800 obrazových bodů citelný rozdíl a jednoznačné plus pro Google.

S ohledem na malou velikost, nízkou hmotnost 340 gramů a pogumovanou úpravu zadní strany jej snadno udržíte v jedné ruce, což oceníte například při čtení nejrůznějších elektronických periodik, kterým Google při představení Nexusu 7 doslova otevřel dveře do Google Play.

Užitečné a povedené se zdají být také nové widgety pro čtení magazínů nebo poslech hudby, stejně jako nový launcher. S radostí jsme přivítali také Chrome jako výchozí internetový prohlížeč.

Tegra 3 od Nvidie, jeden z nejvýkonnějších mobilních čipů dneška, ve spojení s novým Androidem 4.1 Jelly Bean se stará o živý a energický chod celého zařízení, i přesto jsme však při procházení médií na drobná zaváhání narazili.

V čem tablet pokulhává?

První věcí, která nás vyloženě nemile překvapila, je absence slotu pro paměťové karty. Interní paměť o velikosti 8 nebo 16 GB je už tak dosti omezená, takže nemožnost ji dále rozšířit považujeme za ryze nešťastnou. Obzvláště pokud se vyplní tvrzení společnosti a tablet opravdu vydrží devět hodin přehrávat videa.

Stejně tak nám bude chybět zadní kamerka, jejíž nepřítomnost znemožňuje praktické a leckdy velmi užitečné skenování QR kódů, čárových kódů nebo vizitek. Alespoň že na přední kamerku pro video hovory se dostalo.

Co se konektivity týče, až na 3G modul je Nexus 7 v plné palbě – Wi-Fi, Bluetooth i NFC pro mobilní platby zítřka.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?