Hlavní navigace

Google oficiálně spustil projekt elektronické peněženky

21. 9. 2011

Sdílet

Zájemci v USA mají možnost začít využívat službu Google Wallet, protože Google tento týden konečně uvolnil aplikaci pro platby určenou majitelům přístrojů Nexus S 4G.

Aplikace je zatím určena jen pro držitele kreditních karet MasterCard od Citi, ale Google chce brzy nabídnout i podporu karet Visa, Discover a American Express. Fungování a výhody elektronické peněženky pak Google objasňuje v dvouminutovém demu, které najdete pod článkem.

Google distribuuje aplikaci pro službu Wallet uživatelům smartphonů Nexus S automaticky (vzduchem), takže není potřeba nic ručně stahovat. Osama Bedier, viceprezident pro oblast plateb v Googlu, ke startu projektu říká, že jde o samotný začátek a první krok a v budoucnu má být Google Wallet k dispozici na více telefonech. Pro uskutečnění platby je využíván terminál s technologií NFC a uživatel musí do aplikace ve svém mobilu zadat PIN a přiblížit svůj telefon k terminálu. Vhodných terminálů je zatím podle zástupců společnosti MasterCard, se kterou Google spolupracuje, v USA nainstalováno asi 150 000, ale některé  z nich budou pro spolupráci s telefony Nexus S potřebovat aktualizaci softwaru.

Zástupci Googlu dále potvrdili, že aby neomezovali uživatele na určitou banku, nabídnou také předplacení karty a uživatelé dostanou bonus 10 dolarů za vyzkoušení nové služby. Využity budou virtuální, nikoliv fyzické karty.

O možnostech plateb za využití technologie NFC se diskutuje už roky, nicméně uvedení do praxe obvykle naráželo na řadu problémů, jako nedostatečné dohody mezi operátory a bankami či také malý počet telefonů, které NFC podporují. V Česku hodlá elektronickou peněženku údajně zavést T-Mobile, pravděpodobně v příštím roce.

Byl pro vás článek přínosný?