Hlavní navigace

Google poodhalil očekávaný Chrome OS

8. 12. 2010

Sdílet

Současně také otevřel webový obchod s aplikacemi Web app store. První počítače s tímto OS se ale na trhu objeví až v polovině příštího roku.

Google představuje v posledních dnech jednu novinku za druhou – po webovém browseru Chrome 8, nové verzi mobilního OS Android 2.3 a smartphonu Nexus S je to i dlouho očekávaný operační systém Chrome OS. U něj ovšem nejde o finální verzi, ale spíše o další poodhalení, neboť je stále ve vývoji (původně ovšem měl být hotov ke konci letošního roku). Ten je založen na cloudovém modelu, kdy ústředním bodem je stejnojmenný prohlížeč a dále uživatelé mohou využívat placené webové aplikace, jejichž cena se zatím pohybuje mezi 1,99 a 4,99 dolary.

Aplikace jsou dostupné z webového marketu Web app store, který by také oficiálně zprovozněn včera, ovšem zatím jen pro americké uživatele, od příštího roku by pak měla začít podpora i pro zájemce z jiných zemí. Aplikace v něm jsou designované tak, aby využívaly standardy HTML, JavaScript a CSS, nicméně v jiných prohlížečích než v Chrome je nebudete moci využívat, protože nejsou podporovány, jak zjistili naši američtí kolegové při pokusech se Safari a Firefoxem.

Chrome OS je určen zejména pro netbooky, které jsou konstantně připojeny k internetu a přístroje, na nichž bude dodáván, by měly disponovat jak Wi-Fi, tak 3G připojením. Google současně spustil pilotní program pro zájemce, kteří si budou chtít vyzkoušet prototypy těchtno notebooků, jež by měly disponovat 12,1“ displejem, plnohodnotnou klávesnicí, hodně velkým touchpadem a výdrží baterie na více než 8 hodin práce. Zástupci Googlu také zdůrazňují bezpečnost nového OS, údajně má jít o nejbezpečnější operační systém, jaký byl kdy uveden a jde např. o využívání technologie sandboxingu (běh aplikací odděleně od operačního systému), výchozí šifrování či ověřování při bootování. Cíleno je i na podnikové uživatele, kdy např. Citrix během slavnostního předvedení ukazoval možnosti přístupu k podnikovým aplikacím od Microsoftu a SAPu právě z prostředí Chrome OS.

Analytici novinku hodnotí vesměs kladně, ale upozorňují na její cílení jen na netbooky (podle Googlu údajně jen dočasné) a na dominanci Microsoft Windows na netboocích, které si podle IDC udrží na tomto typu počítačů do roku 2014 podíl 95 %. Google je ovšem optimistický a podle Linuse Upsona, viceprezidenta pro vývoj Chrome, nahradí v budoucnu 60 % firem svoje počítače s Windows právě stroje s Chrome OS.

Byl pro vás článek přínosný?