Hlavní navigace

Google pracuje na umělé inteligenci - s vědci z Oxfordu

28. 10. 2014

Sdílet

 Autor: © Pavel Ignatov - Fotolia.com
Google, který mohutně investuje do robotiky, uzavřel partnerství s Oxfordskou univerzitou a společně se snaží učinit průlom ve výzkumu umělé inteligence.

Softwarový gigant letos v lednu koupil londýnskou firmu DeepMind, která se zabývá umělou inteligencí (AI). A právě tým DeepMind nyní bude úzce spolupracovat s dvěma oxfordskými výzkumnými skupinami.

Jak uvedl spoluzakladatel DeepMind Demis Hassabis, týmy budou pracovat především na rozpoznávání obrázků a porozumění přirozené řeči.

Zeus Kerravala, analytik z ZK Research, označil uzavření spolupráce za chytrý krok. Google by prý mohl získané poznatky použít především na vylepšení svého vyhledávání, mapových nástrojů a sociální sítě Google+. „Umělou inteligenci lze využít pro zlepšení prediktivních schopností aplikací. Roboti zase díky ní mohou být chytřejší,“ uvedl Kerravala. „V souvislosti s AI se sice vždy hovoří hlavně o robotech, ale její využití je mnohem širší. Nabízí se třeba předvídání uživatelských potřeb a dalších kroků.“

Oba oxfordské výzkumné týmy rovněž fungují v samostatných společnostech. V Dark Blue Labs se snaží zlepšit schopnosti přístrojů porozumět lidské řeči. Ve Vision Factory zase pracují na systému pro vizuální rozpoznávání.

Google najal z obou společností najal dohromady sedm profesorů, kteří však budou na půl úvazku i nadále pracovat pro Oxfordskou univerzitu.

Zájem Googlu o robotiku není ničím novým. Jen v minulém roce společnost koupil osm firem zabývajících se robotikou. Patří mezi ně i Boston Dynamics, tvůrce humanoidního robota Atlase.

Byl pro vás článek přínosný?