Hlavní navigace

Google smí u nás pokračovat ve Street View

25. 5. 2011

Sdílet

Úřad pro ochranu osobních údajů zapsal do svého registru společnost Google Ireland Ltd. se sídlem v Irsku jako správce, který je odpovědný za provozování služby Google Street View na území ČR.

Po zamítnutí žádosti o registraci zpracování osobních údajů v roce 2010 v rámci provozování služby Street View na území ČR požádal Google Inc. Úřad pro ochranu osobních údajů detailní vysvětlení. Výsledkem jednání bylo podání nového oznámení o registraci, v němž je deklarováno:

Jmenování odpovědného správce na území EU. Stala se jím společnost Google Ireland Ltd. Tato společnost bude plně odpovídat za to, že sběr osobních údajů na území ČR a zpracování v datových centrech se provádí v souladu s českými právními předpisy o ochraně osobních údajů. Tuto společnost lze kdykoliv kontaktovat např. v případě stížnosti, dotazu či žádosti o rozmazání určitého snímku. Oznámení bude neprodleně posouzeno během 48 hodin. Čeští občané mají možnost komunikovat se společností v českém jazyce na adrese http://maps.google.co.uk/intl/cs_cz/help/maps/streetview/privacy.html

Společnost Google Inc. přistoupila na snížení výšky stožáru, na kterém je kamera umístěna, na 2,3 - 2,4 m oproti původním 2,7 m.

Řidiči vykonávající práci pro Street View dostanou speciální školení. Jsou instruováni, že mají plánovat svou jízdu tak, aby se vyhnuli určitým místům (například školám) v určitých časově vytížených obdobích, eventuálně, jízdu zde v nevhodném čase mají přerušit a vrátit se ve vhodnější době.

příloha_ovladnete_sva_data

Před prováděním záznamů pro Street View budou informovány místní orgány (jako například obecní úřady) či informační stánky pro turisty, aby si byly vědomé toho, že v místě jejich působení dochází k pořizování snímků.

Při předávání osobních údajů do USA se Google Inc. jakožto člen systému „Safe Harbor" účastní každoroční certifikace vztahující se k dodržování pravidel „Safe Harbor", jež odrážejí zásady vyjádřené v zákoně o ochraně osobních údajů.

Byl pro vás článek přínosný?