Hlavní navigace

Google snižuje hodnocení webů bez šifrování

8. 8. 2014

Sdílet

 Autor: © Joerg Habermeier - Fotolia.com
Tímto krokem se společnost snaží zlepšit bezpečnost na internetu a propagovat bezpečnostní nástroje.

Hlavním cílem této akce je přimět vývojáře webových stránek, aby do svých výtvorů zahrnuli standard TLS (Transport Layer Security), který používá digitální certifikát k šifrování datového přenosu. Přítomnost standardu na konkrétní webové stránce nejčastěji poznáte symbolem zámku vedle webové adresy a řetězce https na začátku URL.

Google pro svůj vyhledávač obecně posuzuje webové stránky z několika hledisek, hodnotí například kvalitu obsahu či popularitu webu. Na základě celkového hodnocení pak určuje pořadí, v jakém se webové stránky zobrazí ve výsledcích vyhledávání. Přítomnost slova https v adrese webu je novým faktorem, který má na hodnocení vliv.

Většina známých webů používání šifrování ve chvíli, kdy uživatelé zadávají své přihlašovací údaje. Občas se však objeví i nešifrovaný přístup, což zvyšuje riziko, že se uživatelská data dostanou do cizích rukou.

příloha_ovladnete_sva_data

Zavedení standardu TLS může být poměrně jednoduché pro malé webové stránky, ale může být náročné pro velké organizace s mnoha servery. Například LinkedIn ještě prováděl přechod celé své sítě na https poté, co byl společností Zimperium upozorněn na možnost zneužití některých uživatelských účtů. Lidé v některých zemích jsou po přihlášení přepnuti do nešifrovaného připojení. Podobný problém měl minulý měsíc také Instagram.

 

Byl pro vás článek přínosný?