Hlavní navigace

Google spustil českou navigaci pro Android

1. 6. 2011

Sdílet

Google dnes v Česku oficiálně spustil lokalizovanou navigační službu využívající Google Mapy pro telefony nebo jiná zařízení s operačním systémem Android. Ty se tak mohou stát plnohodnotnou navigací do auta nebo pro pěší trasy.

Jedná se o online GPS navigaci s hlasovým naváděním, reálnými snímky ulic a satelitními fotografiemi. Stejně jako Mapy Google je i služba Navigace Google zdarma a vždy aktuální bez toho, aby bylo nutné dokupovat další mapy nebo data. V budoucnu má být zprovozněna i obdobná služba pro Slovensko, konkrétní časový rámec ale není známý.

Navigace (Beta) na Mapách Google v České republice je podle zástupců Googlu výjimečná dvěma inovacemi. Jde zejména o funkci hlasového vyhledávání a také Street View zobrazení na úrovni ulic. Česká republika je tak jednou z mála evropských zemí, kde jsou obě tyto služby v Navigaci Google dostupné. Zajímavou vlastností je i natažení trasy a jejího blízkého okolí do telefonu hned při jejím vyhledání, což zaručí kontinuální zobrazování cesty i při případných výpadcích internetového připojení. Navigace je českým uživatelům přístupná zcela zdarma, stačí pouze aktualizovat Mapy Google na nejnovější verzi. Navigace funguje na mobilních zařízeních s operačním systémem Android verze 1.6 a vyšší. Podpora dalších platforem nebyla potvrzena.

Navigace na Mapách Google byla od začátku vyvíjena jako online GPS navigace, takže může využívat veškerých výhod tzv. cloudu:

·    Vyhledávání hlasem: Hledanou destinaci lze do telefonu zadat pouhým vyslovením, což je u mobilních zařízení mnohem rychlejší a pohodlnější. (Hlasové vyhledávání funguje pro Android s verzí 2.0 a vyšší.)

·    Street View: Pro bezproblémovou orientaci je možné si křižovatky, odbočky a cílové místo prohlédnout v nejvyšším detailu ve službě Street View. Při přiblížení k cílové destinaci se mapa automaticky přepne do zobrazení ulic Street View, takže uživatel předem přesně ví, kde má zastavit nebo zabočit.

·    Satelitní pohled: Umožňuje sledovat cestu před sebou na detailních leteckých snímcích a lépe tak identifikovat terén před sebou i jeho okolí.

·    Vyhledávání jako na Mapách Google: Není potřeba hledat jen název města nebo ulice, navigace uživatele dovede ke konkrétnímu podniku nebo firmě, nebo dokonce ke specifickému typu firmy (např. italská restaurace).

Navigace obsahuje i zatím testovací verzi vyhledávání podél trasy pomocí tzv. překryvných vrstev s restauracemi, benzínovými pumpami, bankomaty nebo parkovišti.

google navigace

Byl pro vás článek přínosný?