Hlavní navigace

Google umožní aplikacím rozpoznat smysl lidského mluvení či příkazů

13. 5. 2016

Sdílet

 Autor: © strels - Fotolia.com
Google mění způsob, kterým vývojáři staví aplikace, jež mají chápat jazyk člověka – a v nejlepší tradici internetového prostředí projekt nazval Parsey McParseface, v odkazu na soutěž o pojmenování lodi antarktické expedice, kterou vyhrálo komické jméno Boaty McBoatface.

Společnost oznámila nový SyntaxNet open source framework pracující na principu neurálních sítí, který mohou developeři využít k tvorbě aplikací, a který „rozumí“ lidskému jazyku. Jako součást systému Google také představil Parseyho McParseface, nový anglický syntaktický analyzátor, tedy parser, který byl vytvořen právě za pomoci SyntaxNetu.

Jeho spuštění je pokusem o „demokratizaci“ nástrojů pro stavbu aplikací, poháněných strojovým učením. Google tvrdí, že Parsey je nejpřesnější model na světě, určený pro parsování angličtiny. Díky jeho dostupnosti zdarma to vývojářům umožní snadněji vytvářet aplikace, které potřebují chápat příkazy podané v běžném jazyce.

Parsey – stejně jako zbytek SyntaxNetu – existuje díky nástrojům strojového učení. Je postaven tak, aby se postavil problému porozumění lidské řeči, což je pro počítače nesmírně složité. Je to tím, že mluvíme velmi nejednoznačně; Zatímco však lidé jsou v rozšifrovávání významu velice dobří, stroje už to tak snadné nemají.

Díky open source principu Parseyho dává Google moc do rukou vývojářům a dalším počítačovým vědcům – tedy tam, kam patří. Mohou tak vytvořit aplikace, které lépe porozumí lidským příkazům bez toho, aby museli vypisovat přesné příkazy v perfektní, strojem čitelné syntaxi.

Celé je to součástí ekonomických a inovačních „závodů ve zbrojení,“ kterých se IT giganti nyní účastní. IBM Googlu konkuruje ve formě Watsona, Microsoft má také svá želízka v ohni. A lze předpokládat, že se v budoucnu přidají i další.

příloha_ovladnete_sva_data

Vývoj těchto různorodých možností strojového učení vede k věcem, jakými jsou např. inteligentní „chatboti,“ schopní adekvátně reagovat na člověka čtením jeho textu. Tím, že by Parsey McParseface interpretoval příkazy mířící na chatbota od lidí, by pro něj mohl učinit smysluplné reakce jednoduššími.

Informace o Boaty McBoatface můžete najít například na webu Ars Technica.

Byl pro vás článek přínosný?