Hlavní navigace

Google uvolnil Android 2.1 SDK

13. 1. 2010

Sdílet

Týden po uvedení mobilu Nexus One s operačním systémem Android uvolnil Google i vývojářský kit, který má vývojářům umožnit vytvářet aplikace pro tuto novou platformu.

Vývojáři a výrobci mobilních telefonů si mohou poslední SDK Androidu stáhnout z adresy http://developer.android.com/sdk/android-2.1.html a začít zkoumat novinky, které Android 2.1 přináší. Google tuto aktualizaci paradoxně označuje za minoritní a informuje, že oproti verzi 2.0 nepřináší údajně žádná výrazná uživatelská zlepšení funkcionality.

Tato formulace ovšem vzbuzuje řadu otázek, protože by nebyla nijak divná, kdyby Google uvolnil nejprve SDK a následně pak až by byla nová verze platformy k dispozici na mobilních přístrojích a ne opačně. Právě v souvislosti se smartphonem Nexus One, který zatím jako první a zatím i jako jediný na Androidu 2.1 běží, totiž Google propagoval řadu nových a lákavých funkcí. Je tedy možné, že Google se úmyslně před výrobci snaží působit dojmem, že nová verze Androidu není ničím příliš zajímavá, ale tím si až příliš okatě protiřečí.

Podivné je i to, jak v tajnosti Google připravoval nový smartphone s HTC, že se mu podařilo veškeré detaily ututlat až téměř do doby jeho uvedení na trh, kdy již byl přístroj ve finální podobě. Také při uvádění přístroje Nexus One byl Android 2.1 zdůrazňován jako významná novinka a představování nových funkcí Googlem se neslo spíše v duchu představování toho, co umí Android 2.1 než přístroj vyrobený firmou HTC. Jde např. o tzv. živé wallpapery, které reagují na dotyky na displeji, dále kompletní ovládání hlasem, které umožňuje vyplňovat jakékoliv textové pole a spolu s Androidem 2.1 uvolnil Google také novou verzi USB ovladače pro synchronizaci mezi smartphony a Windows.

Google si uvedením přístroje s novější verzí operačního systému, než měli v té době k dispozici ostatní výrobci, udělal určitý náskok a Android 2.1 mohl pro řadu uživatelů být velkým lákadlem. Nicméně díky tomu, že SDK byl uvolněný až nyní, nemohli vývojáři pracovat na aplikacích, které by dokázaly nových vlastností Androidu 2.1 využít a těch se pravděpodobně dočkáme až v době, kdy i další výrobci smartphonů na trhu nabídnou aktualizaci svých přístrojů na nejnovější verzi tohoto open source systému.

Byl pro vás článek přínosný?