Hlavní navigace

Google uvolnil zdrojový kód Androidu 4.1 (Jellybean)

Sdílet

 Autor: © Alex Bramwell - Fotolia.com
Vývojáře ohromilo zveřejnění podpory pro Galaxy Nexus pro síť Verizon.

V pondělí byl na AOSP (Android Open-Source Project) vydán kompletní zdrojový kód nejnovější verze Androidu – Jellybean. Vývojáři v diskuzích na Skupinách Google byli překvapeni, že kód zahrnuje i podporu sítě Verizon CDMA/LTE pro Galaxy Nexus. Při vývoji open-source softwaru v předchozích iteracích byl problémovým bodem. Technický vedoucí Jean-Baptise Queru však poznamenal, že podporu od AOSP bude mít pouze Nexus 7. U ostatních zařízení bude technická podpora závislá na individuálních prodejcích OEM.

Podle oznámení, které se objevilo ve Skupinách Google, jsou proprietární ovladače zařízení již dostupné ke stažení pro smartphone Galaxy Nexus a pro tablet Nexus 7. Tyto binární soubory jsou navrženy tak, aby mohly být integrovány s již existujícím open-source kódem a aby poskytovaly veškeré funkce.

Queru dále řekl, že se podobné binární soubory připravují i pro Nexus S a tablet Motorola Xoom, „s načasováním, které bude přibližně odpovídat času zveřejnění zákaznického vydání.“ Google nevydá plně funkční soubory Jellybeanu pro zařízení, která nemají oficiální aktualizace OTA od dodavatelů. Uživatelé takových verzí budou muset použít ROM třetí strany, aby mohli Jellybean používat. Takové ROM fungují již v současnosti, neoficiální systém Jellybean je šířen již od nedávné konference Google I/O, ale jeho kvalita je velmi nestálá. Verze, které budou vytvořeny přímo ze zdrojového kódu, budou pravděpodobně fungovat mnohem lépe.

Kód by neměl být v rozporu s patenty na funkci univerzálního vyhledávání, které vlastní Apple, takže by aktualizace neměly být zdrženy potenciálními právními problémy. Google se tímto krokem patrně snaží řešit i patentové problémy předchozích verzí, kvůli kterým hrozí zákaz prodeje přístrojů řady Nexus v USA.

Byl pro vás článek přínosný?