Hlavní navigace

Google zaplatí rekordní vyrovnání za tajné sledování uživatelů

16. 11. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Kauza lstivého sledování polohy svých uživatelů Google přijde na víc než devět miliard korun.

Google zaplatí 391,5 milionů dolarů, aby urovnal spor ohledně toho, jakým způsobem sbíral data svých uživatelů. V přepočtu na koruny jde o víc než devět miliard a jedná se tak o nejvyšší urovnání týkající se ochrany soukromí, do něhož byla zapojena čtyřicítka amerických států. 

Nechali byste se operovat robotickým chirurgem?

Konkrétně jde o kauzu se sledováním polohy i těch uživatelů, kteří jakékoliv geolokační služby na svých zařízeních vypnuli.

„V souladu s vylepšeními, která jsme v posledních letech učinili, jsme se rozhodli toto vyšetřování, vycházející ze zastaralých podmínek použití, které jsme už dávno změnili, urovnat,“ stojí v oficiálním prohlášení firmy. 

Smutná zpráva: Česku pořád vládne obligátní heslo Přečtěte si také:

Smutná zpráva: Česku pořád vládne obligátní heslo

Ta přitom minulý měsíc v podobné kauze točící se kolem sběru geolokačních dat souhlasila vyplacením 85 milionů dolarů státu Arizona. Další srovnatelný případ z letošního ledna, do něhož jsou zapojeny čtyři další státy, však zůstává stále otevřený.

příloha_ovladnete_sva_data

Pro Google je povědomí o místě, v němž se uživatel nachází, důležité z hlediska inzerce. Geolokační služby firmě pomáhají každoročně generovat tržby z reklam ve výši 200 miliard dolarů. 

„Google roky upřednostňuje svůj zisk před soukromím uživatelů,“ říká jednoznačně oregonská generální prokurátorka Ellen Rosenblumová, která případ vedla. „Jeho praktiky jsou lstivé a podvodné. Zatímco uživatelé měli za to, že informace o poloze mají vypnuté a s nikým je nesdílejí, Google jejich pohyb dál zaznamenával a využíval tyto informace k inzertním účelům.“

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku